За подршку развоју пољопривреде у Херцег Новом 85 000 еура – пријаве могуће од сјутра

Општина Херцег Нови и надлежни Секретаријат за туризам, економски развој и инвестиције сјутра (25. октобар) ће објавити Јавни позив за подршку развоју пољопривреде у нашој општини за 2023. годину. У складу са Одлуком о подстицајима и инвестирању у развој пољопривреде и Планом коришћења средстава за подстицање развоја пољопривреде за 2023. годину, у ову сврху опредијељено је 85.000 еура. Јавни позив ће бити отворен до 8. новембра, а све информације ће бити доступне на сајту Општине Херцег Нови www.hercegnovi.me

Подстицаји обухватају финансијску подршку активностима који се односе на инвестиције у пољопривреду у сврху повећања квалитета и конкурентности пољопривредних производа, усмјеравања произвођача тржишним условима и стандардима, повећања броја запослених у пољопривреди, припреме и промовисање локалних иницијатива у сфери пољопривреде, повећања искоришћености пољопривредних ресурса и квалитетнијег живота у руралним областима.

Општина Херцег Нови располаже квалитетном ресурсном основом за поједине области пољопривреде. На основу тога, Планом коришћења средстава за ову годину предвиђена је подршка у седам приоритетних области:

  1. Подршка организовању и развоју органске пољопривредне производње;
  2. Подршка производњи и развоју маслинарства;
  3. Подршка развоја пчеларства;
  4. Подршка развоју воћних засада;
  5. Подршка повртарској и цвјећарској производњи;
  6. Подршка сточарској производњи;
  7. Подршка подизању засада љековитог биља.

Како појашњава секретар за туризам, економски развој и инвестиције, Ненад Витомировић у дијелу подршке развоју воћних засада, акценат је на новим виноградима као основи за прерађивачку дјелатност – производњу херцегновских вина и ракија.

Ненад Витомировић, начелник Секретаријата за туризам, економски развој и инвестиције

-Наше окружење, Конавли и Требиње, и њихова искуства у спајању домаће пољопривредне производње и туризма су нам показатељ да смо запоставили један од битнијих сегмената и потенцијала за развој туристичке дестинације. Наша визија јесте да Херцег Нови постане препознатљив и по врхунским винима, маслиновом уљу и другим пољопривредним производима нашег краја. Осим тога, домаћи производи су предуслов за подизање квалитета и разноврсности аутентичне гастрономске понуде, у чему наша општина заостаје у односу на конкуренте у окружењу, истакао је секретар Витомировић.

Додаје да су још један сегмент препознали као битан за локалну привреду, а то је подизање нових плантажа мимозе.

-Свједоци смо знатног смањења броја стабала мимоза, без којих Празник мимозе и традиционална берба губе смисао. Из тог разлога дио средстава је опредјељен у ову сврху, не само како би у наредном периоду то била подршка манифестацији већ и због потражње за овим цвијетом у зимском периоду. Циљ нам је да искористимо бренд и потенцијал општине за дјелатност цвјећарства. У Херцег Новом некада је то била развијена дјелатност, а ова финансијска подршка је почетак дјеловања локалне управе у том правцу, казао је он.

Истиче и да је о потенцијалима које имају узгој и прерада љековитог биља и великој потражњи у фармацеутској и козметичкој индустрији излишно говорити.

-Довољно је поменути некадашње извозно орјентисане компаније „Биље“ Бар и „Експортбиље“ Рисан те колико би за локалну економију значило да Херцег Нови има једну компанију тог профила. Било да се ради о производњи поврћа, цвијећа, зачинског или љековитог биља, пластенички односно стакленички узгој доноси бројне предности. Из тог разлога смо опредјелили дио средстава и за подизање нових пластеника и стакленика, додаје секретар Витомировић.

Најавио је да ће Општина Херцег Нови и даље интезивно радити на развоју инфраструктуре и побољшању услова за живот и рад у руралним подручјима, а од сада и сваке године пружати финансијске подстицаје пољопривредницима

-Вријеме јефтиних пољопривредних производа је иза нас а могућност пласмана домаћих производа у новским хотелима и ресторанима је све већа. Позивамо локалне пољопривреднике и све оне који размишљају да се активно баве пољопривредом да искористе ову шансу, закључује секретар Витомировић.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here