ВОДОВОД ХЕРЦЕГ НОВИ – ИПА ПРОЈЕКАТ ДЕТЕКЦИЈЕ ГУБИТАКА

У оквиру  ИПА пројекта прекограничне сарадње Црне Горе и Босне и Херцеговине  „Aкција  за повећање енергетске и водне ефикасности и услуга водоснабдијевања“ ,који је обухватио и херцегновски Водовод,  са међународним експертима настављене су интензивне активности на детекцији губитака у пилот зони Кумбора, Ђеновића и Баошића.

Према ријечима руководиоца Службе за мјерење и детекцију у предузећу Водовод и канализациха Херцег Нови  Госпаве Миловић, поред обуке добили су вриједну донацију  у опреми (15.000 еура),  која ће значајно допринијети лоцирању, мјерењу, у циљу смањења губитака на мрежи. Ријеч је о комбинованом апарату, два у једном – геофон и корелатор.  

 -У програму смањења губитака, радимо у зони  снабдијевања са резервоара Кумбор. Урадили смо поставку логера за  лоцирање кварова и тренутно су ангажовани на детекцији. Њих тројица код нас су од понедељка и остаће двије седмице, овог пута, казала је Миловић.  

Дугогодишњи пријатељ Водовода директор „Watter Loss“ Академија из Сарајева, Ђевад Колџо, у овом случају  предводи тим експерата у оквиру  ИПА пројекта, који обухвата четири водоводна предузећа. Из Црне Горе , поред Херцег Новог је Водовод из Котора, а из Босне и Херцеговине обухваћени су водоводи у општинама Устиколина и Високо.

 – Ово је други пут да долазимо. Активности смо започели у септембру. У оквиру пројекта се одржава и пет тренинга. Организоваћемо и тренинге на којима ће учествовати сви у  подручју прекограничне сарадње, а то је укупно   70 водовода из Црне Горе и Босне и Херцеговине. Тренинзи ће бити одржани онлајн од трећег до петог марта. Овдје у Херцег Новом радимо пилот зону у којој ћемо обавити акцију смањења губитака по IWA методологији  (Међународна асоцијација за воду).  Прво измјеримо губитке, процијенимо њихов квалитет, израчунамо њихов квантитет и након тога прилазимо детекцији цурења, потом пронализимо губитке и илегалне прикључке. Водовод то поправља, поново мјеримо и потом установљавамо какве су уштеде које смо остварили, објаснио је Колџо. 

Активности на мјерењу и детекцији у пилот зони Кумбора почеле су  у септембру прошле године. Ових дана су настављене, а предвиђено је да пројекат траје двије године. Вриједност  ИПА пројекта износи око 306.000 еура. Носиоци пројекта су Европска комисија која обезбијеђује 85 одсто средстава у ове сврхе, док остатак обезбијеђују партнери: Црногорски центар енергетске ефикасности и Центар за енергију, околину и ресурсе БиХ – ЦЕНЕР 21.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here