Виртуелна продукција: нове технологије у функцији развоја филмске индустрије

Књига под називом „Виртуелна продукција: нове технологије у функцији развоја филмске индустрије“,ауторке Данијеле Радуловић, објављена је у издању НВУ Фикус.

Проф. др Вук Вуковић, продуцент и један од рецензената књиге, наводи да се ради о студији која представља корак даље у подухвату разумијевања филма и „судара са будућношћу“, у којој се полази од неопходности сагледавања овог процеса у ширем контексту технолошког напретка и масовне употребе алата који су своју експанзију доживјели још крајем прошлог вијека.

-Радуловић се бави идентификацијом кључних принципа рада у традиционалној филмској продукцији и њиховом употребом у контексту нових технологија; потенцијалним могућностима употребе нове методологије виртуелне продукције у различитим продукционим сегментима и фазама рада; те процјеном утицаја нових технологија на реорганизацију филмског сектора, диверсификацију кадровских капацитета и развој филмског језика, укључујући анализу социо-економских и културних аспеката друштва, истиче Вуковић.

Редитељ и рецензент књиге, Гојко Беркуљан, наводи да ауторка кроз пажљиво конципирану, слојевиту и темељно елаборирану студију, анализира и „сецира“ систем рада унутар традиционалне филмске продукције и утицаја које нове технологије имају на њу.

-Даје нам јасан увид у низ могућности које виртуелна продукција пружа ствараоцима, али и конкретно показује како иста усложњава филмски свијет кроз генерисање и раслојавање разноврсних кадровских капацитета, константно стварање нових и усавршавање постојећих средстава за рад, која неминовно воде ка трансформацији филмског језика гдје креативне могућности постају скоро па бесконачне, записао је Беркуљан.

За издавача књиге потписује се мр Марија Никчевић, уредник издања је мр Милорад Дурутовић, књигу је ликовно уредио Радомир Милић, а њено издавање је подржала је Електропривреда Црне Горе АД Никшић.

Извор: Филмски центар Црне Горе

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here