Величанствен концерт „Граду у част“

Јубиларни, 10. концерт „Граду у част“ приредило је синоћ у препуној дворани „Парк“ КУД „Слога“ из Ђеновића, на коме су се представили и пријатељи Херцег Новог и „Слоге“ – културно умјетничка друштва „Алат“ из Требиња, „Текстилац“ из Бијелог Поља и „Бихор“ из Петњице. Публика је са одушевљем испратила двочасовни концерт, наградивши све учеснике бурним аплаузима.

КУД „Слога“ је освојило европски врх и у свој град донијело бројна признања и награде, а сваке године са посебним задовољством приређују управо концерт поводом Дана града. Немања Пудар је за РТХН казао да су изузетно задовољни цјелокупном организацијом, као и посјећеношћу.

-Захвални смо нашим гостима који су дошли да увеличају концерт „Граду у част“, веома смо задовољни, енергија је била фантастична, сви извођечи су били одлични. Хвала и публици која је била у дворани да нас прати и подржи и по овако кишном времену. Ми интензивно радимо током цијеле године.Имали смо малу паузу током љетне сезоне, а сада су пред нама турнеје којима се радујемо. За Ниш путује група ветерана и рекреативаца, а потом смо од 7. до 10. новембра у Прагу. Тамо гостујемо на фестивалу „Јесења бајка“, гдје путује дио дјечјег ансамбла и дио омладинског ансамбла. Потом нас очекују неке радионице и на крају ове године, као круна рада, ће бити новогодишњи концерт који ћемо уприличити у Дому културе у Ђеновићима, најавио је Пудар.

Након што је „Слога“ била њихов специјални гост на „Бошњачкој смотри“, КУД „Бихор“ из Петњице, које постоји више од четири деценије, први пут је наступило у Херцег Новом. Предсједник Синан Тигањ има само ријечи хвале за публику, организаторе и све учеснике концерта.

-Изненадили смо се када смо видјели да је сала пуна и поред лошег времена. Заиста треба одати признање публици и све похвале и организатору и домаћинима и публици која је аплаузима наградила све учеснике овог концерта. КУД „Бихор“ има дугу традицију, постојимо већ 44 године. Као и сва културно умјетничка друштва током једне сезоне изгубимо по некоилико чланова, али ипак смо искомбиновали једну прву поставу употпуњену са неколико чланова из друге поставе. Вечерас су се заиста добро показали, не само наша, већ сва дјеца, казао је Тиган, честитајући Херцег Новом предстојећи празник.

Одушевљен је и Бранко Јовановић, члан оркестра КУД „Текстилац“ из Бијелог Поља.

-С обзиром на то да се дуго бавим фолклором свирањем етно инструмената, могу да осјетим конекцију између публике, играча и музике. Она је била на врло високом нивоу, баш онако како обично доживљавамо најчешће у земљама западне Европе, а морам да признам мање у земљама региона, јер су можда засићеним оваквом врстом музике и игре. КУД „Текстилац“ је основано 1964. године, бројимо око 330 чланова који су разврстани у неколико старосних категорија. Вечерас је наступио наш први ансамбл, а имамо и други ансамбл. Пробе се одржавају свих пет радних дана недељно, ради се врло интензивно, врло посвећено и онда мислим да то и даје резултат. А, најбоље резултат је кад доживите топао пријем, кад осјетите да је публика задовољна, кад доживите ту количину аплауза и осмјеха, јер то се не може ничим платити и ми то посебно доживљавамо, поручио је Јовановић.

Умјетнички руководилац ГКУД „Алат“ Борко Ћорлука изразио је захваслност што су били учесници концерта и свечаности братимљење града Требиња и Херцег Новог.

-Представили смо се играма из Херцеговине, као и вашим играма из Црне Горе, ипак су то два братска ансамбла, а од вечерас и два братска града. Градско културно умјетничко друштво „Алат“ је основано давне 1956. године, и до дан данас смо успјели да очувамо народно стваралаштво. Циљ нам је прије свега да народну традицију Херцеговине преносимо „са кољена на кољено“, па самим тим у ансамблу имамо неку структуру пирамиде од првог до млађих ансамба, са којима уз пар асистената и умјетничких руководилаца ширимо ту традицију Херцеговине у нашој републици и шире. Ансамбл „Алат“ има око 300 чланова, а постоје још два ансамбла у нашем граду, тако да не треба да бринемо за бућност фолклора. То је ипак нешто што се чува, а најбитније је да се с тим крене од малих ногу и онда та веза између љубави ка народној игри и путовања постаје веома битна ствар у животу, поручио је Ћорлука.

На концертима „Граду у част“ за десет година је у Херцег Новом наступило 30 фолклорних група, представило се шест држава, 20 градова и пред публиком је одиграно 100 кореографија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here