ВЕЧЕРАС „САТ ЗА ПЛАНЕТУ ЗЕМЉУ“ – ПОДИГНИМО СВИЈЕСТ О ОЧУВАЊУ ПРИРОДНЕ СРЕДИНЕ

Сат за планету Земљу је највећа глобална свјетска акција у којој милиони људи, институције, компаније и организације, гасе свјетла на један сат. Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма подржаће акцију гашењем свјетла вечерас од 20:30 до 21:30.

-У духу атмосфере у којој се обиљежава овогодишњи Сат за планету и на линији поштовања и спровођења превентивних мјера, позивамо све грађане Црне Горе да будемо солидарни, да дјелујемо заједно, чувамо своје и здравље других, те да одговорним односом према животној средини и климатским промјенама заједно радимо на очувању непроцјењивог природног капитала, наводе из министарства.

Активности Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма и Дирекције за климатске промјене су усмјерене на реализовању стратешког и успостављању законодавног оквира, којим ће се регулисати смањење интензитета емисија гасова стаклене баште, као главног узрочника промјене климе, као и прилагођавању на негативне ефекте изазване насталим климатским промјенама.

-Свједоци смо да климатске промјене представљају растући изазов и да се свеукупни климатски услови неповратно мијењају и негативно утичу на сигурност, здравље, стандард и квалитет живота људи у читавом свијету. Региони Медитерана и Југоисточне Европе, којима Црна Гора припада су међу најосјетљивијим регионима који су изузетно погођени овим промјенама. Штете све учесталијих екстремних временских прилика током претходне деценије у Црној Гори највидније су у погледу штета на инфраструктури, пољопривредном земљишту и газдинствима, шумским екосистемима, обалном појасу, туризму и привреди, саопштавају из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма.

Насловна фото: earth reminder

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here