Вакцинација  ХПВ вакцином почиње у понедјељак, 26. септембра

Илустрација

Министар здравља Драгослав Шћекић званично је најавио почетак ХПВ Вакцинације у Црној Гори, на састанку у Институту за јавно здравље Црне Горе, на којем су присуствовали директори здравствених установа, изабрани доктори за дјецу, гинеколози, епидемиолози и медицинске сестре.

-Тренутак у коме се налази Програм имунизација у Црној Гори је веома изазован и комплексан. Бројни утицаји и одговор на те утицаје у претходних неколико година учинили су да повјерење становника Црне Горе у вакцинацију као превентивну мјеру буде једном дијелом пољуљано, казао је министар и подсјетио да је вакцинација превентивна мјера, која је уз обезбјеђивање технички исправне воде за пиће и хигијену, спасила највише живота у историји медицине и омогућила комфоран живот ослобођен многих опасних болести.

-Учесталост јављања рака грлића материце и учесталост умирања од ове болести у Црној Гори више него јасно нам указују да хитно морамо да предузмемо све превентивне активности које у наредним годинама и деценијама могу да промјене ову, тренутно, алармантну слику, навео је Шћекић.

Посебна одговорност, рекао је министар, на тимова изабраних педијатара, изабраних гинеколога, директора здравствених установа и свих здравствених радника.

-Снага ваше препоруке, снага изношења неспорних научних чињеница, однос са родитељима… иако нису свемоћни, ипак су несумњиво од највећег значаја и утицаја, рекао је министар Шћекић.

Фото ИЈЗ: Игор Галић и Драгослав Шћекић

Др Игор Галић, директор Института за јавно здравље Црне Горе нагласио је значај увођења ХПВ вакцине у календар имунизације.

-Иако притиснути великим бременом пандемије КОВИД-19 које је у појединим периодима у протеклих 12 мјесеци било изузетно тешко, успјели смо да од краја прошле године до данас урадимо доста на припреми за почетак вакцинације против хуманих папилома вируса у нашој земљи. Институт је уложио своје материјалне и организационе ресурсе у спровођењу бројних едукација, креирању едукативних материјала, штампању едукативних материјала, адаптацији сајта, сталним медијским присуством наших стручњака у најави овог процеса, рекао је Галић и захвалио тиму министра здравља и канцеларији СЗО у ЦГ на подршци али и Министарству просвјете које се у посљедња три мјесеца активно укључило у овај процес.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here