УВЕСТИ СНИЖЕНУ СТОПУ ПДВ-А НА СВЕ УСЛУГЕ У УГОСТИТЕЉСТВУ

Туристички посленици и угоститељи траже од Владе да размотри могућност увођења снижене стопе ПДВ-а од седам одсто на све услуге у угоститељству. Одлука да стопа ПДВ-а у угоститељству код припремања и служења хране, пића и напитака, осим алкохолних и газираних са додатком шећера и кафе, буде 7%, била је на снази до 31. августа, а као једна од олакшица за бржи опоравак сектора угоститељства.

На заједничкој сједници Одбора туризма и угоститељства и Групације угоститеља Привредне коморе Црне Горе, саопштено је како анализе показују да се може очекивати раст конкурентности и прихода уколико се паралелно са електронском фискализацијом уведе овако снижена стопа ПДВ-а.

Предсједник Групације угоститеља Игор Вујошевић нагласио да би нижа стопа ПДВ-а на услуге из подручја угоститељства, била у складу са директивама ЕУ.

-Она би услове пословања црногорског хотелијерства приближила оним у конкурентским, медитеранским и другим европским земљама, гдје се та стопа у просјеку креће од 5 до 10%. Од примјене снижене стопе ПДВ-а за услуге припремања и услуживања хране, пића и напитака у свим хотелима, реално би било очекивати, повећање инвестиција и раст запошљавања, што је било искуство и у другим земљама које су снижавале ту стопу. У том смислу, можда би требало говорити не о сниженим, него о конкурентнијим цијенама и преусмјеравању новца у инвестиције у сектор хотелијерства, сматра Вујошевић.

Како је казао, ако се држава већ упоређује са Европом и жели се Европа сад, онда би и ПДВ требало да буде као у европским односно земљама региона у којима туризам има велики утицај на БДП.

Јовица Петричевић, представник Министарства финансија, објаснио је да је одлука да се снижена стопа ПДВ-а врати на општу стопу од 21% посљедица добрих резултата постигнутих у овом сектору током 2021. године, те да снижену стопу ПДВ-а углавном није пратило смањење цијена у угоститељским објектима.

Са оцјеном угоститеља да се једном успјешном сезоном могу само покрити губици од оне из 2020. године, сагласио се и предсједник Одбора Ранко Јововић.

– Ако се изгуби цијела година у туризму, неопходно је надокнадити те трошкове. Тешко да може једна сезона да опорави туризам од акумулираних губитака из 2020. – каже Јововић.

Угоститељи су упутили иницијативу за продужење одлуке о привременим мјерама за ублажавање негативних утицаја епидемије заразне болести KОВИД 19 на финансијски систем и Иницијативу за омогућавање остваривања једнаких права, под једнаким условима, у погледу добијања помоћи у виду субвенционисања камата.

Током сједнице се чуо и став привредника да је потребно интензивније контролисати издаваоце приватног смјештаја јер у тој области држава нема довољну контролу плаћања ПДВ-а.

Закључено је да ће Привредна комора упутити иницијативу Министарства финансија и социјалног страња за састанак са представницима туристичких привредника на тему најављеног повећања стопе ПДВ-а у угоститељству. Такође, наведена иницијатива за састанак биће упућена и Одбору за економију, финансије и буџет Скупштине Црне Горе.

У сусрет припреми дочека Нове године (на отвореном и у затвореном простору), неопходно је да Министарство здравља и Институту за јавно здравље, уз консултацију туристичке приврде, дају предлог мјера како би привреда била на вријеме информисана и кренула у реализацију активности по овом питању.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here