УПОКОЈИО СЕ УМИРОВЉЕНИ ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ

Фото: Епархија захумско-херцеговачка и приморска

Умировљени Епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије, упокојио се у вечерњим сатима у Јавној здравственој установи Болница Требиње, саопштено је из Епархије захумско-херцеговачке и приморске којој припада и неколико цркава наше општине.

У болници се лијечио од 17. фебруара. Његово здравствено стање погоршало се прије неколико дана од када је био у тешком општем здравственом стању.

Епископ Атанасије био је чест гост Херцег Новог гдје је учествовао и одржавао предавања на свечаним академијама и саборима, учествовао у литијама. Словио је за једног од најбољих теолога не само у СПЦ него у православљу уопште.

Епископ др Атанасије Јевтић рођен је у селу Брдарици 8. јануара 1938. године. Богословски факултет у Београду завршио је 1963. године, докторирао у Атини 1967., наставио усавршавање и био професор на Богословском институту Светог Сергија у Паризу, потом у Београду на Богословском факултету гдје је био и декан, те на позицији првог ректора Духовне академије „Свети Василије Острошки“ у Фочи. Свети архијерејски сабор је 1992. године епископа Атанасија изабрао за Епископа захумско-херцеговачког и приморског и на том мјесту остаје до 1999. године.

Обавјештење о сахрани биће објављено накнадно.

Фото: Епархија захумско-херцеговачка и приморска

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here