Унаприједити систем заштите и спашавања кроз нову законску регулативу

Закон којим су регулисана права и обавезе служби заштите и спашавања у Црној Гори није промијењен од 2007. године, а иако је за последњих 16 година претрпио неколико измјена, статус ватрогасца није адекватно препознат, казао је за РТХН командир херцегновске Службе заштите Златко Ћировић.

Он сматра да би ватрогасац на нивоу Црне Горе морао бити много квалитетније препознат кроз законску регулативу.

Златко Ћировић, командир Службе заштите и спашавања

– Ту законску регулативу урадиле су службе заштите у сарадњи са Инжењерском комором Црне Горе. Креирали смо нацрт тог закона, па ћемо у наредном периоду, када се, и ако, формирају нова власт и скупштина, пробати да то презентујемо, како би се у Скупштини Црне Горе усвојило, али то је иницијатива Служби и Коморе – наводи он.

Међутим, како истиче, предлог закона треба да дође из Министарства унутрашњих послова.

– Они су незаинтересовани да се то донесе, али не знамо из којих разлога. Систем заштите би морао да функционише пуно боље, поготово што га не чине само ватрогасци, већ су то многи други аспекти који учествују на нивоу Црне Горе, али ни они нису препознати. Ако би био донесен квалитетан закон, систем заштите би био унапријеђен и био би пуно бољи него сада – сматра Ћировић.

На западну је ватрогасац веома поштован у друштву, наводи Ћировић и додаје да су Новљани препознали ватрогасца, који је цијењен у граду, али то је на микроплану, а да би се овај сервис унаприједио, потребно је да професију ватрогасца препознају доносиоци одлука.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here