Премашен план наплате по основу пореза на непокретности, до краја године очекују преко 9 милиона еура

Општина Херцег Нови

У Управи локалних јавних прихода Општине Херцег Нови, је на основу наплате пореза на непокретности до сада, наплаћено преко 7,4 милиона еура, што је за 1,3 милиона више у односу на исти период прошле године.

Дистрибуција рјешења пореза на непокретности, кренула је у августу, а износи су увећани у односу на прошлогодишње порезе, казао је гостујући у емисији Новско јутро, директор Управе локалних јавних прихода у Општини Херцег Нови Милован Баждар:

Милован Баждар

– До средине октобра реализовано је преко 7 милиона и 400 000 еура на основу наплате пореза на непокретности од физичких и правних лица. То је милион и 300 000 еура више, него што је, по овом основу, приходовано у истом периоду прошле године. За прошлу годину  смо имали и остварили амбициозни план, а за ову је амбициозније планирано. Видимо да реализација дефинитивно иде у складу са планом и оптимизмом који смо имали, навео је Баждар.

Баждар очекује да ће до краја године значајно пребацити планирани износ прихода од пореза на непокретности:

– У буџету смо у старту планирали 8,2 милиона еура. Кроз ребаланс очекујемо да ћемо остварити 9 милиона еура, али ми смо оптимисти и очекујемо да ћемо и више остварити. Са повећаном цијеном метра квадратног које смо добили од Државног завода за статистику (Монстата), за ову годину је повећан за 12 одсто, у односу на прошлу годину. Ту је дошло и до пораста задужења. То се односи само на физичка, не на правна лица, објашњава Баждар.

За правна лица рјешења се генеришу на основу пријава које достављају Управи локалних јавних прихода

– То нема корелацију са цијенама које Монстат доставља. Мислим да се од ових 1,3 милиона еура, могло одразити око 300 000 пораста наплате због те чињенице.

Приличан број обвезника је тражио образложења зашто су већа пореска задужења. Најчешће је управо био овај код физичких лица, а то је повећање цијена метра квадратног. Тај податак се утврђује на бази просјека свих вриједности метра квадратног из свих купопродајних уговора. То је фактор на који не можемо утицати. По закону је Монстат дужан, да нам достави тај податак, а ми то само спроводимо, навео је Баждар.

Баждар појашњава да се могу примјенити одређене повластице по основу осталих фактора, који утичу на висину задужења:

– То су карактеристике објекта, исправна површина објекта, намјена објекта, могуће повластице, које се сходно закону могу  примјенити. Могуће повластице на број чланова домаћинства, старост објекта и друге. Све су то фактори који јако битно утичу на рјешење. И ту се дешавају понекад неке неусклађености у односу на реално стање. Зато увијек позивамо и тај позив је отворен и константан према свим пореским обвезницима. Добро су дошли и не треба да зазиру. Дефинитивно имамо и морамо имати стрпљења и добру вољу да сваког пореског обвезника примимо и разговарамо о детаљима његовог рјешења, позвао је Баждар.

У Управи локалних јавних прихода у Општини Херцег Нови, отворени су за сарадњу са свим пореским обвезницима, који затраже појашњење на њихова пореска рјешења. Спремни су, истиче Баждар, да размотре сваку конкретну ситуацију, како би изнашли могућност и начин да се договоре и потпишу евентуално споразум о отплати пореског дуга у ратама. Само у овој години имају више стотина потписаних споразума. Камате на дуг се не обрачунавају.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here