„Укрштене речи” Зорана Костића Цанета – пјесмe које тјерају на размишљање

Бунт, правичан бијес, рокенрол – све су то асоцијaције на Зорана Костића Цанета, лидера чувене групе Партибрејкерс, која постоји преко 40 година. Неке од легендарних рок рима са наших простора потекле су управо из његовог пера, а сада су се нашле и у првој збирци, коју је легендарни рок музичар промовисао на тврђави Форте Маре. Поред аутора о његовој поезији је говорила и књижевница Ивана Димић.

Говорећи о својим пјесмама, Костић је открио да су оне настајале годинама, записиване на папиру стих по стих, али конципиране тако да садрже што мање ријечи, а да праве интимну атмосферу.

Зоран Костић Цане, рок музичар

– Пјесме су тако писане, с обзиром да се бавим музиком, да имају свој ритам, да не буду само пуке грађевине, које ће бити симбол нечега што је направљено, а да дух ту не постоји. Јако усељиве пјесме. То је писала моја душа или интима моје изнутрице – навео је он.

Књижевница Ивана Димић је оцјенила да је ова књига веома квалитетна у књижевном погледу, да су пјесме добре, захтјевне, да је у питању права поезија.

Ивана Димић, књижевница

– Мислим да ће вам та књига пријати, без обзира што сам у рецензији написала да то није љубазна књига, у смислу да није љубазна ни на који начин, јер аутор не подилази ни сам себи, ни другима. Али ми тог истог Зорана Костића Цанета знамо и мислим да нам то прија – истакла је она.

Како је Костић у свом стилу објаснио, пјесме у књизи одбијају да буду форматиране, у некој врсти пјесничке претензије.

– То су искази неког човјека који на рај чека, а живи гдје и сви остали – на земљи, у неком окружењу и приликама које нису баш сјајне и онда је глупо да у таквим приликама се фолирамо или тражимо неки формат да на прихвате, који није истинит – поручио је популарни Цане.

„Укрштене речи” је књига пјесама написаних за читаоце који хоће да размисле о смислу, а не само да се, како је казао, диве занатској вјештини и играрији ријечима, јер улога пјесника је да тим ријечима врати истину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here