У ВЕЋИНИ НОВСКИХ ШКОЛА ОДАБРАН МОДЕЛ ДВА – СЕДМИЧНА РОТАЦИЈА УЧЕНИКА

Двије од четири основне школе у нашег граду моћи ће да организују наставни процес за све ученике, док ће се у осталим као и у средњој школи, ученици седмично смјењивати.

У ОШ „Милан Вуковић“ одлучили су се за прилагођен други модел по којем ће се седмично ротирати ученици од 6. до 9. разреда, казао је за РТХН директор Синиша Брајовић.

-Дјеца од 1. до 5. разреда ићи ће стално у школу а остали ће се по групама седмично ротирати. Док је једна група у школи, друга ће пратити наставу путем платформе Учи дома на телевизији и Youtube каналу, а наставници ће контролисати да ли су пратили, слати им на Тимс инструкције и домаће задатке. Ни један ни други модел није савршен и обично је најбоље комбиновати, тако да за који год да смо се одлучили неко би био незадовољан, казао је директор Брајовић.

Највећи проблем био је код организације наставе у 8. разреду гдје ученици имају 28 часова недељно, а по садашњем систему могу имати 20 часова па ће путем Тимса бити организована настава за физичко, музичко, ликовно и историју.

На захтјев групе родитеља, како је казао директор Брајовић, биће размотрена могућност да девети разреди буду стално у школи те да изађу из модела седмичне ротације.

Комплетна ситуација у организацији наставе је компликована у свим већим школама и основни циљ је да се створе што бољи и безбједнији услови за дјецу, за шта је потребно разумјевање и флексибилност свих учесника. Директор Брајовић упућује апел.

-Морамо брзо да радимо, нема пуно времена, из дана у дан се мјења ситуација и не може се са сигурношћу тврдити ни колико ће трајати овакав модел, можда буде промјене за мјесец, два, а све у складу са тренутним стањем. Апелујем и на родитеље и на наставнике и на ученике да схвате озбиљност ситуације. Сви учимо, сви се прилагођавамо и нажалост немамо слуха за тим а не смијемо ово једнострано посматрати, казао је директор Брајовић.

У ОШ „Дашо Павичић“ највећи проблем су имали са просторним капацитетима, гдје 50 одјељења треба да похађа наставу у 26 учионица, а да буду испоштоване прописане епидемиолошке мјере. У овој установи стално ће настави у школи присуствовати ученици од 1. до 3. разреда и полуматуранти, а остали ће се смјењивати седмично уз комбинацију наставе Учи дома на тв-у.

У основним школама „Илија Кишић“ и „Орјенски батаљон“ бирали су модел један по којем се сва дјеца враћају у учионице.

Настава у СМШ „Иван Горан Ковачић“ ће наредне седмици бити организована онлајн за један дио, а у учионицама за ученике завршних разреда као и практична настава за стручне школе. Покушаће да направе распоред по другом моделу које је понудило Министарство просвјете, што подразумјева ротационо смјењивање ученика у школи, казао је директор Момир Драгићевић.

-Ученици завршних разреда следеће седмице иду у школу. Ученици средњих стручних школа, први, други и трећи разред, похађаће практичну наставу и вјежбе у школи. Сви остали ученици и наредне седмице имаће наставу онлајн, као и ове, како би у том периоду направили распоред да се сви ђаци кроз ротације врате у школске клупе и на тај начин похађају наставу, казао је Драгићевић.

Све јединице ЈПУ „Наша радост“ раде по досадашњим мјерама Министарства здравља и ИЈЗ, а рад нису прекидали ни током зимског распуста.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here