У оквиру Његошевих дана публика уживала у традиционалним играма и пјесмама

У оквиру Његошевих дана синоћ је у Дворани „Парк“  уприличено вече насловљено „Надање се наше закопало на Косово у једну гробницу“. У програму су учествовали гусларско друштво „Св. Сава“ и Ансамбл националних игара и пјесама „Ђурђевданско коло“ из Подгорице и пјевачка група „Преподобна Касија Контантинопљска“ из Херцег Новог.

АНИП, „Ђурђевданско коло“ представило се играма из Црне Горе, централне Србије и Косова и Метохије. Друштво је основано 2008. године на иницијативу блаженопочившег митрополита Амфилохија казао је умјетнички руководилац ансамбла Хаџи Милисав Тмушић.

-То нам даје посебан подстрек да његујемо нашу традицију. Ове године славимо јубилеј – 15 година рада кола, у току су припреме за велики концерт који припремамо у Подгорици. Ансамбл је подјељен у неколико категорија, имамо дјечији, припремни и извођачки ансамбл, као и ансамбл ветерана, такође пјевачку, гусларску секцију, трудимо се да заокружимо причу што се тиче народне игре и пјесме из Црне Горе и региона, рекао је Тмушић.

У оквиру Његошевих дана понуђена је читава лепеза прелијепих програма, казала је у име организатора НВО Спона, Александра Миљанић.

-Поред свих претходних учесника, хтјели смо публици да уприличимо да уживају у пјесми и игри, кроз коју би приказали традицију наше земље, да им срце заигра док гледају и слушају програм. Поред ансамбла „Ђурђевданско коло“ могли сте да чујете четири гуслара из гусларског друштва „Свети Сава“ из Подгорице који су казивали стихове из Горског вијенца, а наша херцегновска група Преподобра Касија Константинопољска пјевала је пјесме „Сузе Косова“, „Ми смо деца неба“ и „Јечам жњела“, пјесму коју је највише волио блаженопочивши митроплоит Амфилохије, казала је Миљанић.

Наредни програм у оквиру Његошевих дана биће предавање на тему „Отказ српском језику“ у Дворани Парк 24.октобра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here