У оквиру 29. ХАПС-а публици представљена радио драма „Сат капетана Штумбергера“

Најављена пројекција анимираног филма “Сат капетана Штумбергера”, премијера Херцегновског позоришта и Студија „Доњиспрат“ из техничких разлога синоћ је одгођена. Публика је имала прилику да послуша играно-документарну радио драму у продукцији Херцегновског позоришта и Радио телевизије Херцег Нови која је имала премијеру у програму херцегновског радија на отварању ХАПС-а 15.априла.

Присутнима су се представили присутни аутори и протагонисти овог пројекта, а организовано је ненајављено истраживање за нови пројекат Херцегновског позоришта у сусрет јубилеју 40 година рада.

Ауторка радио драме “Сат капетана Штумбергера” Витка Вујновић је подсјетила да је текст базиран на чињеницама о животу Старог капетана који је Баошићима поклонио своју кућу за музеј, али је добар дио и измаштан.

-Чињеница је да је једна анегдота у којој се помиње сат везана за капетана Мирослава Штумбергера. Он је у Прчњу, не у Кумбору како је речено у радио драми, нашао стари сат који је хтио да купи, цијена му није одговарала, али је човјек који је продавао рекао – “нема везе, ако не купиш ти, купиће онај луди капетан из Баошића”. Тако да је ту нађен тренутак када у радио драми можемо да поменено сат, који свакако симболизује тренутак пролазности, он га на крају оставља јер прелази у друго вријеме, односно умире, објаснила је Вујновић и подсјетила да је идеја потекла од умјетника Николе Ћурчина са којим су сарађивали и на радио драми “Краљ и каменорезац”, која је 2022. године такође добила визуализовану форму.

Како је казала професорица хармонике Босиљка Кулишић, која је заједно са гитаристом Николасом Морета компоновала оригиналну музику за ову документарно-играну радио-драму, живот капетана Штумбергера је неисцрпна инспирација за стварање музичког дјела.

-При самом читању текста, јављале су ми се нове идеје, мелодије. Заједно са Николасом смо те идеје преточили у три оригинална дјела, „Глас жене“ која опонаша мајку, жену и глас смрти, затим „Тарантела старог капетана“ као омаж Баошићима, мимози, свим љепотама Бококоторског залива и дјело рађено са савременим музичким елементима „Сат старог капетана“, у којем се налазе страшни моменти. Иначе, користили смо само хармонику и гитару без иједног специјалног ефекта, казала је Кулишић.

Радио драма „Сат капетана Штумбергера“ биће емитована сутра у 19:00 сати на Радију Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here