У Дворани Парк представљен документарни филм „Црна Гора међа истине и лажи“

У организацији Савеза Срба из Црне Горе и Православне фондације синоћ је премијерно у Дворани Парк представљен документарни филм „Црна Гора међа истине и лажи“, аутора Жељка Чуровића.

Свако вријеме тражи истину, сматра аутор, поготово данашње, зато је филм настао кроз идеју да уз архивска документа пронађемо истину о правој Црној Гори која је некад била.

-Изворна Црна Гора јесте била управо од Боке одакле смо кренули да снимамо, па на даље – од Михољске Превлаке преко бококоторског залива, све до Ловћена, па до модернијих времена из последњег периода. Направљен је пресјек стања у Црној Гори од момента како је направљена прва Зетска епископија на Превлаци, преко прве бокељске Скупштине на Грбљу и записника под отвореним небом, преко скупштине Васојевића, подгоричке и одлуке о уједињењу Србије и Црне Горе 1918. године на којој су гласали сви до једног, од зеленаша до бјелаша. Једина разлика између ове двије политичке опције у том периоду је била што су зеленаши тражили да Црна Гора учествује као суверена држава у преговорима, међутим велике силе нису дозоволиле из простог разлога што је Црна Гора 1916. званично потписала капитулацију и она престаје да постоји као држава те године, казао је Чуровић.

Цијела прича је поткрепљена архивском грађом која је искључиво из Црне Горе, са Цетиња.

-Све је врло лако провјерљиво, као што је рецимо писмо Крста Поповића краљу Александру Карађорђевићу када га је замоило да се врати у новоформирану државу, јер га је заклетва његовом краљу смрћу краља разријешила дужности, тако да он полаже заклетву новом краљу да ће му бити вјеран до краја живота, рекао је Чуровић.

Режију потписује проф. др Драган Елчић, музику мр Сања Јанчић. Извршна продукција Рамонда Продуцтион. У филму учествују: Академик Славенко Терзић, Александар Лазић, Жељко Чуровић, Миломир Миљанић и Славко Јекнић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here