Скупља струја, попуст редовним платишама

(Фото: pixabay.com)

Струја за домаћинства од јануара је скупља 5,63 одсто, уз одобрење попуста за редовне платише који ће неутралисати раст цијена електричне енергије. Рачун за домаћинства са двотарифним мјерењем са просјечном потрошњом биће повећан 1,51 еура.

Рачун за утрошену струју и поред поскупљења, може остати исти уколико грађани буду рационални у потрошњи по вишој и нижој тарифи. Када би купац са просјечном потрошњом, 45% енергије коју потроши на мјесечном нивоу користио у нижој тарифи, а 55% у вишој, његов рачун се не би повећао у односу на прошлу годину.

Из Електроптривреде Црне Горе су одобрили додатни попуст од 5,5% за купце електричне енергије из категорије домаћинства који редовно измирују своје обавезе. Попуст ће се примјењивати од јануарског рачуна.

Тако ће се, сходно одлуци о утврђивању попуста за електричну енергију дистрибутивних купаца, домаћинствима – члановима Златног тима, која мјесечно троше испод 500 киловат сати (kWh), до 31. децембра обрачунавати 18% попуста на вриједност обрачунате активне електричне енергије и мрежних услуга.

Домаћинствима из категорије остале редовне платише са мјесечном потрошњом испод 500 kWh, одобрен је попуст у висини од 10,5%, док ће се домаћинствима из категорије све редовне платише, са мјесечном потрошњом изнад 500 kWh, до 31. марта обрачунавати попуст од 5,5% на вриједност обрачунате активне електричне енергије и мрежних услуга.

Одлука Одбора директора ЕПЦГ имала је за циљ првенствено заштиту стандарда купаца, након повећања цијене мрежних услуга, али и додатну стимулацију мање потрошње електричне енергије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here