Регистрован други случај морбила у Црној Гори, позив на вакцинацију без одлагања

Институт за јавно здравље Црне Горе је 24.04.2024. у поподневним часовима регистровао други случај оболијевања од морбила код дјетета узраста 12 година из општине Рожаје, које није вакцинисано. Одмах по потврђивању случаја, предузете су мјере како би се смањио ризик даљег ширење болести. Епидемиолошко истраживање врши Дом здравља Рожаје, док Институт за јавно здравље пружа неопходну подршку. У свим земљама окружења регистровано је оболијевање од морбила у епидемијској форми (Босна и Херцеговина, Србија, Албанија, Румунија) са преко 5 200 обољелих и најмање осам умрлих лица од којих шесторо дјеце, четворо млађе од једне године.

Морбили су акутна заразна респираторна болест која се одликује високом температуром, кашљем, коњунктивитисом, појавом ситнозрнастог црвенкастог осипа, честом појавом компликација (до 3 од 10 инфицираних развије неку од компликација), а може довести и до смртног исхода. Вирус морбила се најлакше преноси директним контактом са капљицама секрета носа, уста и ждријела које заразне особе приликом кијања, кашљања или говора избацују у своју околину као и ваздушним путем тј. удисањем аеросола јер вирус може остати у ваздуху пошто инфицирана особа напусти просторију. Могућ је и индиректни пренос приликом контакта са назофарингеалним секретима свјеже контаминираним предметима.

С обзиром да се обољење веома лако преноси, када је ниво колективног имунитета на ниском нивоу, долази до развија епидемија. Извор инфекције је обољела особа, а заразност траје 4 дана прије и 4 дана након избијања оспе. Чињеница да је особа заразна и прије појаве оспе отежава епидемиолошку контролу ширења узрочника болести.

Једина права мјера превенције је вакцинација која се спроводи комбинованом вакцином против морбила, заушки и рубеле. Потпуна вакцинација подразумјева примање двије дозе вакцине при чему прву дозу треба примити што прије након навршених годину дана. Вакцина је безбједна и веома дјелотворна, а нарочито је важно правовремено примање вакцине, без одлагања.

Тренутни обухват  првом дозом вакцине код дјеце рођене 2018.г. износи 81,3%, за рођене 2019.г. обухват износи 75,1%, за рођене 2020.г. обухват износи 66,9%, за рођене 2021.г. обухват износи 49,1%, а код дјеце рођене 2022. године обухват износи 22,8%. С обзиром да је неопходно да обухват за спрјечавање епидемије износи најмање 95% циљне популације јасно је да постоји значајан ризик за масовније оболијевање.

У случају појаве оболијевања у колективима (вртићи и школе) неопходно је искључивање невакцинисаних до максималног истека два периода инкубације односно до гашења епидемије или до спровођења вакцинације у складу са узрастом. Не препоручују се путовања невакцинисаном и непотпуно вакцинисаним особама у подручја гдје је регистровано оболијевање у земљи и ван земље.

Институт за јавно здравље Црне Горе и домови здравља организоваће и вакцинацију у додатним терминима предстојећег викенда о чему ћемо обавјестити јавност у посебном саопштењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here