Рат у Израелу одгодио ЕП у ватерполу: Црној Гори отежана шанса за пласман на Олимпијске игре

Foto: Arhiva wpolo.me

Европско првенство за ватерполисте, заказано за јануар наредне године у израелском граду Нетањи, одгођено је за 2025. Ова одлука има импликације на шансе репрезентације Црне Горе да се пласира на Олимпијске игре идуће године, која је на овом турниру јурила визу за Париз.

После ратних сукоба у области Газе, није било могућности  да два мјесеца пред почетак шампионата Израел буде домаћих, а у кратком временском периоду није нађена адекватна замјена.

Првенство у Нетањи требало је да буде одржано од 3. до 16. јануара 2024. године, док је Свјетско првенство на програму од 2. до 18. фебруара у Дохи.

Будући да се ЕП неће бити прије Олимпијских игара, практично ће Свјетско првенство представљати квалификације за наступ у Паризу, а изабраници Владимира Гојковића ће имати шансу мање да се пласирају на најпрестижније свјетско такмичење. Остаје да се види да ли ће ЛЕН организовати додатне квалификације.

Било је ријечи да би Београд могао да преузме улогу домаћина после отказивања турнира у Израелу, али засад од такве одлуке нема ништа, а није познато ни ко ће угостити најбоље европске ватерполисте 2025. године. На том такмичењу, у групној фази, противници репрезентацији Црне Горе је требало да буду Шпанија, Хрватска и Француска.

Црногорска репрезентација у јулу ове године на Свјетском првенству у Јапану није искористила шансу  да се пласирај на Олимпијске игре, након што је елиминисана у четвртфиналу од репрезентације Грчке.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here