РАДНИЦИ ВЕКТРА БОКЕ УПОЗОРАВАЈУ – ТРАЖИЋЕ РАСКИД ПРИВАТИЗАЦИОНОГ УГОВОРА

Садашњи и дио бивших радника упутили су упозорење менаџменту Вектра Боке због неисплаћивања потраживања. Правни заступник Јован Пејовић каже да ће тражити од Владе и специјалног тужилаштва раскид приватизационог уговора.

Радници Вектра Боке посљедњу плату примили су за октобар 2019. године. Поред 16 неисплаћених зарада, упркос бројним обећањима, ни садашњим ни бившим радницима, менаџмент није исплатио ни трећу рату по плану реорганизације. Како је 7. фебруар био крајњи рок, оштећени радници упућују упозорење, поручио је Војо Миљанић, радник ХТП Бока.

-Циљ радника је да се наплати потраживање. Ми сада дајемо рок до сриједе да нам се исплати 16 плата и једна рата по плану реорганизације. Ако се то не деси, ми морамо да предузмемо правне кораке, а то је процесуирање свих људи који су нас довели до овога, раскид уговора као и раскид неких купопродајних уговора, казао је Миљанић.

Сви судски поступци које су радници имали до стечаја завршени су, али упркос бројним обећањима нису испоштовани рокови за исплату заосталих потраживања. Због тога ће тражити од Владе и специјалног тужилаштва раскид приватизационог уговора, објаснио је адвокат Јован Пејовић, правни заступник радника.

-Друга врста потраживања која нису прихваћена у стечају, потврђена су пресудама овог суда и Вишег суда у Подгорици. Блокирали смо рачун, али је проблем исти. Да је Брковић вратио новац, ми бисмо наплатили и призната и непризната потраживања. Ми не тражимо подршку против редовних судова јер они суде по закону и признали су потраживања радника по закону. Проблем је криминал када неко има има право управљања јер има већински пакет акција, а он продаје имовину и присваја, казао је адвокат Пејовић.

Умјесто европских интеграција које се свакодневно помињу прво је неопходно да институције интегришу право и правду и омогуће радницима да буду једнаки пред законом, казала је Маја Пајевић, бивша радница ХТП Бока.

-Прије свега, тражићемо од Владе да раскину уговор са Брковићем, да се господин Брковић процесуира онако како закон налаже. Тражићемо да радничка права коначно дођу на ред и да се он позове на одговорност и да чујемо његов коментар зашто не извршава све обавезе које је давно и обећао и требао да испуни прошле године када је отуђио пет милиона. Тада је чврсто обећао да ће прва рата бити уплаћена радницима 7. фебруара, што се још увијек није десило, казала је Пајевић.

Радницима, по плану реорганизације, дугују нешто мање од 280 хиљада еура, по судским пресудама 200.000 и око 150.000 еура за плате садашњих радника, без плата менаџмента.Сталним радницима нису уплаћени доприноси за 60 мјесеци, док бившим радницима дугују за 30 мјесеци.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here