Програм „Да нам коло не застане“ сутра у Парку Бока

На Свјетски дан плеса културно умјетничка друштва Слога, „Илија Кишић“ и Игало приредиће наступ у Парку Бока под називом „Да нам коло не застане“, сутра (субота, 29. април) у 12 сати.

Како за РТХН прича умјетничка руководитељка Слоге, Жељке Москов идеја је потекла из Удружења фолклорних ансамбала Црне Горе, а поред Херцег Новог, акција ће бити одржана у још 15 градова.

Жељкa Москов, умјетничка руководитељка КУД Слога

– Биће то један получасовни програм у свим градовима, гдје ће ансамбли показати да постојимо и да нас има велики број, јер у Удружењу тренутно има 40 ансамбала. То је један фин број, а надам се да ће их бити још више. Одлучили смо да наш наступ буде у парку накадашњег хотела Бока, јер је то центар града, парк има душу. Хтјели би да оживимо и нека сјећања на оваква дешавања, с обзиром да је фолклор веза са традицијом и садашњошћу – наводи она.

Москов истиче јако добру сарадњу са осталим друштвима у Херцег Новом, као и подршку Општине и локалне туристичке организације.

Умјетнички руководилац КУД „Илија Кишић“, Никола Коровић наводи да ће три херцегновска друштва сутра први пут имати заједнички наступ.

Никола Коровић, умјетнички руководилац КУД „Илија Кишић“

– Поента цијеле ове приче је да се коначно са виших инстанци примјети да ми, као културно умјетнича друштва радимо и стварамо и чувамо традицију овог краја од заборава, те да нас коначно препознају као што су препознати спортска друштва, колективи и клубови и ставе нас на ту мапу културе. Сви су се пронашли, само ми имамо осјећај да смо запостављени у односу на друге активности – истиче он.

Куд Слога наступиће са кореографијом „Игре из Бачке“, КУД Игало са „Чардашем“, док ће школа фолклора КУД „Илија Кишић“ наступити са кореографијом „Игре из Буњевке“,а њихов припремни ансамбл „Шкаљарско коло”. На крају перформанса сва друштва одиграће заједничко коло.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here