ПРЕМИЈЕР КРИВОКАПИЋ ПРИСТАО НА РЕКОНСТРУКЦИЈУ ВЛАДЕ

Предсједник Владе Здравко Кривокапић пристао је на реконструкцију Владе Црне Горе у којој ће бити три потпредсједника а актуелни Дритан Абазовић биће први потпредсједник. У саопштењу које је премијер упутио поводом реконструкције Владе наведено је да је споразум носиоца три изборне листе од 8.9.2020. полазна основа за јачање политичке стабилности и убрзање реформског процеса. Реконструкција Владе, на претходно дефинисаним основама, подразумијева чињеницу да се наредни парламентарни избори неће одржати прије редовног рока – односно 2024. године.

-За ово вријеме Влада и скупштинска већина ће убрзано радити на приступању Црне Горе Европској Унији, као и на осталим планираним реформама на јачању економског просперитета и правне сигурности грађана. Политички субјекти који конституишу власт и Влада ЦГ стављају мораторијум на сва питања која немају широки друштвени консензус и дубоко дијеле црногорско друштво. Након избора тужилачког савјета и реконструкције Владе, Скупштина ЦГ приоритетно ће размотрити све законске акте који су у процедури предложени од стране Владе. Владавина права и борба против организованог криминала и корупције су кључни задатак све три гране власти. Конституенте нове власти треба оснажити учешћем представника партија националних мањина, наведено је у саопштењу.

Унапређење рада Владе и Скупштине ЦГ кроз њихов уставни однос обезбиједиће се реконструкцијом Владе на следећим принципима:

-Предсједник Владе одлучује о томе који су министри резултатима у протеклом периоду одговорили изазовима ресора које покривају. Влада ће имати три потпредсједника. Актуелни потпредсједник ће бити први потпредсједник Владе, а сви потпредсједници уједно и ресорни министри. Предлагање потпредсједника је аутономно право предсједника Владе. Ресори који су се показали као обимни са аспекта њихове функционалности биће подијељени сагласно договору предсједника Владе и парламентарне већине. Приликом формирања нових ресора водиће се рачуна да исти буду у функцији што бржег остваривања европске агенде Црне Горе. Кандидате за нове министре предлаже предсједник Владе након консултација са парламентарном већином, посебно водећи рачуна о прошлогодишњем споразуму носиоца три изборне листе, компетентности и родној равноправности, наводено је у саопштењу предсједника Владе Здравка Кривокапића.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here