Пред Агенцијом неколико провјера додјеле државне помоћи међу којима и Институту Игало

Институт Игало

Агенција за заштиту конкуренције у више случајева испитује законитост додјеле државне помоћи, међу којима је и помоћ додијељена Институту „Др Симо Милошевић“ Игало од стране Министарства финансија по основу уговора о начину измирења дијела међусобних обавеза закљученог 29. септембра 2023. године између Агенције за осигурање депозита из Београда, Југобанке АД Београд у стечају и Министарства финансија Црне Горе.

У фокусу су и помоћи додијељене  Монтенегро eрлинесу, ТО Монтенегру и Тош челику, казао је за Радио Црне Горе вршилац дужности замјеника директора Агенције Енис Хуремовић.

-Када је у питању Институт Игало, Агенција је у новембру 2023. године покренула испитни поступак утврђивања усклађености потенцијалне државне помоћи додијељене од стране Министарства финансија по основу уговора о начину измирења дијела међусобних обавеза закљученог 29. септембра 2023. године између Агенције за осигурање депозита из Београда, Југобанке АД Београд у стечају и Министарства финансија Црне Горе у складу са Законом о контроли државне помоћи. Међутим, испитни поступак је у току и разумјећете да због самог испитног поступка не могу да говорим о детаљима. Брзина одлучивања о овом предмету као и другим предметима у највећој мјери заиста и зависи од достављања података од стране давалаца државне помоћи, казао је за Радио Црне Горе Хуремовић.

Агенција у овом тренутку ради на прикупљању тих података како би донијела на основу закона утемељену одлуку. Очекују податке од свих органа којима су се обратили, а то су Министарство финанција, Министарство просторног планирања, урбанизма и државне имовине, Пореске управе и других надлежних органа.

Агенција за заштиту конкуренције је наложила даваоцима државне помоћи да до 15. марта доставе податке о додијељеној државној помоћи у прошлој години ради комплетирања годишњег извјештаја.

Извјештај ће садржати и податке о враћеној помоћи, као и оне о малим помоћима, како би се утврдило непоступање.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here