Постоји начин за исплату зарада запосленима у Институту Игало

Комисија за рјешавање проблема у Инстуту „Др Симо Милошевић“ упутила је Министарству рада и социјалног старања инструкције, на који начин могу исплатити плате запосленима у тој установи, а да избјегну Закон о контроли државне помоћи.

То је у емисији “Оквир” РТЦГ казао предсједник Савјета Агенције за заштиту конкуренције Драган Дамјановић, који је и члан владине Комисије за рјешавање проблема у Институту Игало. Он је додао да од Министарства просторног планирања, урбанизма и државне имовине још нису добили План спашавања и реструктурирања, чије би одобрење омогућило уплату 10 милиона еура државне помоћи овој установи.

-Ми смо дали инструкције Министарству рада и социјалног старања на који начин радници могу да приме плате заобилазећи Закон о контроли државне помоћи, јер радници нису криви за то што је њихова компанија у проблемима и што је рачун блокиран, али постоји рачун Синдиката који није у блокади и на који могу да уплате новац радницима. Дакле, није ријеч о помоћи привредном друштву које обавља комерцијалне дјелатности, нити за ту намјену, него уплатом на рачун Синдиката који није у блокади могу да помогну раднике до рјешавања комплетног проблема, објаснио је Дамјановић, поручивши да су увијек ажурни и да покушавају да пронађу излаз.

Он је поручио да Институт Игало има проблем који се тиче Закона о привредним друштвима.

-За сва ова реструктурирања потребна је двотрећинска већина у Скупштини акционара Института Игало, а држава уз све своје акције нема двије трећине и зависи од приватног лица које има око 28 процента акција, тако да су у преговорима са Жарком Ракчевићем да и он учествује у самом процесу реструктурирања.

Подсјећамо, министар Јанко Одовић је прије два дана за РТХН казао да је Министарство просторног планирања, урбанизма и државне имовине завршило процјену имовине Института Игало, и да ће наредних дана послати План спашавања Агенцији за заштиту конкуренције, након чијег одобрења би могла да буде уплаћена  помоћ од 10 милиона еура. Радници Института остају при одлуци да ступе у генерални штрајк, уколико им до 25. априла не буду исплаћене три зараде и одблокиран рачун.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here