ПОМОРЦИ ДА БУДУ У ПРИОРИТЕТНОЈ ГРУПИ ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ

Црногорски поморци требало би да имају приоритет приликом вакцинације против корона-вируса, саопштено је након сједнице УО Уније помораца Црне Горе.

На страним компанијама плови око 6.000 црногорских помораца, а према сазнањима Уније, одређене стране компаније сасвим извјесно ће тражити вакцину као обавезну за укрцај на брод, односно смјену посаде.

-У Европској Унији се покренуло питање потребе издавања потврде након обавезне вакцинације за све оне који намјеравају путовати (тзв. КОВИД пасош). Ове разлоге и евентуалне посљедице морамо представити Институту за јавно здравље како би благовремено могли и реаговати”, саопштено је из Уније.

Разговарало се и о могућности усаглашавања љекарских прегледа са индустријским стандардима, као и о могућности нострификације љекарских увјерења а што би у многоме олакшало нашим поморцима који због ситуације са КОВИД-19 нису у стању доћи у Црну Гору на љекарски преглед.

Једна од тема била је и могућности покретања заједничке иницијативе Уније са сродним организацијама ка Нотарској комори Црне Горе.

Наиме, наши поморци све чешће наилазе на немогућност реализације намјере да са брода, услијед непредвиђених околности насталих код куће, посредством Заповједника овласте неког од својих ближњих да у њихово име регулишу активности за вријеме њиховог одсуства.

Овај проблем је нарочито изражен у нотарским канцеларијама средишње или сјеверне регије ЦГ, гдје нотари немају довољно слуха за поморце, и не воде се обичајним правом да Заповједник може бити посредник при издавању овлаштења односно гарант вјеродостојности изјаве, саопштено је из Уније помораца Црне Горе.

Извор: Бокањуз (Boka news)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here