Почиње друга обука за спасиоце на води

У организацији Црвеног крста ЦГ у Дому солидарности у Сутомору сутра (24.мај) ће почети друга обука за кандидате за спасиоце на води. Обука траје седам дана.  Прву обуку која је била организована почетком овог мјесеца успјешно завршило 38 спасилаца. 

Кандидат за обуку спасилаца мора имати минимум 18 година, прије почетка курса мора доставити увјерење о психофизичкој и здравственој способности  и успјешно завршити провјеру психофизичких способности у мору, која обухвата: роњење на дах (20 метара и више), пливање (50 метара за 50 секунди и мање) и пливање (300 метара слободним стилом за 6 минута и 20 секунди и мање). Завршни испит обухвата: знања и искуство из области пливачких способности, теорије спасилаштва и пружања прве помоћи.

Како информишу из Црвеног крста овјере лиценци биће организоване 29. маја, 5, 12. и 26. јуна и 3. јула. Практични дио испита обухвата пливање не 100 метара за 1,40 минута и мање, спасилачким краулом;  пливање 300 метара за 4,30 минута и мање уз помоћ пераја; транспорт дављеника 25 метара, користећи три  технике, послије ослобађања од хвата дављеника; пливање 400 метара за 9 минута и мање (200 метара прсно пливање и 200 метара краул); Роњење на дах у дужину, минимум 25 метара и вађење потонулог дављеника три пута за три мин. 

Црвени крст организоваће још двије обуке за спасиоце 6. и 24.јуна. 

ФОТО: Црвени крст ЦГ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here