Почела вакцинација против сезонског грипа

Вакцинација против сезонског грипа почела је јуче у Дому здравља Херцег Нови, а спроводе је изабрани доктори за одрасле и изабрани доктори за дјецу.

Стигла је прва количина од планираних 1 500 доза, и биће их довољно за све заинтересоване грађане.

Осим у централној згради, вакцинација се спроводи и у амбулантама у Игалу Бијелој, а за непокретне пацијенте и код куће, казала је за РТХН епидемиолог у Дому здравља Херцег Нови др Стефа Глушац.

-Вакцинација против сезонског грипа започела је јуче, спроводи се тако што се пацијенти јављају својим изабраним докторима у радно вријеме Дома здравља од 7:00 до 21:00 сат. Такође се спроводи и у амбулантама Бијела и Игало, с тим што је у Игалу само у пријеподневној смјени. За пацијенте који су непокретни или теже покретни изабрани доктор такође прописује вакцинацију против грипа,с тим што пише и налог за кућно давање, преко патронажне службе Дома здравља.

Има интересовања за имунизацију, а сада је и оптимално вријеме за примање вакцине, јер је за стварање имунитета је потребно 15-ак дана.

Нема потребе да се стварају гужве у првим данима зато што ће стварно бити довољно доза вакцина за све заинтересоване грађане. С обзиром да је грип сезонска болест, најбоље је да се људи сада заштите, јер је потребно неких петнаестак дана да се створи тај заштитни имунитет. Чак и да се јави епидемија сезонског грипа ни тада није касно да се људи вакцинишу, али је најбољи период свакако сада, истиче др Глушац.

Вакцина је препоручљива за све којима је потребна, узраста од шест мјесеци па надаље, а нарочито старијим од 65 година, хроничним и болесницима који имају одређене коморбитете.

-Наравно, препоручује се одраслима преко 65 година живота и особама које имају хроничне болести, укључујући и дјецу. Све зависи од дијагнозе болести, да ли је особа у ремисији, али у принципу за хроничне болеснике, за особе са ослабљеним имунитетом, значи за све оне којима грип може да искомпликује и додатно отежа примарну болест је препоручљива вакцинација против грипа, јер је то најспецифичнија и најбоља заштита.

Имунизација против сезонског грипа није временски ограничена, а иако никад није касно за вакцину против сезонског грипа, др Глушац препоручује да се обави што прије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here