Побуна морнара у Боки симбол отпора дуже од вијека

Полагањем вијенаца у част палим морнарима и почасним плотуном Бокељске морнарице Херцег Новог, Котора и Тивта, данас је у Ђеновићу обиљежено 106 година од побуне морнара у Боки. Чину сјећања на храбре војнике претходила је предаја рапорта капетана Бокељске морнарице 809 – Подружница Херцег Нови, Дејана Верига Главном администратору Општине Херцег Нови, Ненаду Ђорђевићу.

Ђорђевић је ловоров вијенац поставио на спомен плочу на згради Мјесне заједнице Ђеновић, док је вијенац у море спустио конзул савјетник у Конзулату Републике Хрватске у Котору, Златко Кожухар. На кућу Вранковића, вијенац је поставио капетан одреда Бокељске морнарице – подружнице Херцег Нови, Дејан Вериго.

У поворци су, уз бројне грађане, чланове Мјесне музике Ђеновић и КУД Слога, били и капетан бојног брода Војске ЦГ, Веско Томановић, менаџер Општине Херцег Нови, Душан Вукић, секретарка за локалну самоуправу, Весна Самарџић и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Митар Кисјелица.

Како је истакао Главни администратор, Ненад Ђорђевић, данас је обиљежено сјећање на историјски чин морнара у Боки.

-Данас обиљежавамо годишњицу историјске побуне морнара у Боки, када су се морнари подигли на устанак противећи се тадашњем облику владавине и сваком облику насиља и на тај начин остварили историјски цивилизацијски искорак за то вријеме, па ми, у њихову част и у њихову славу обиљежавамо овај дан. Данашње присуство свих вас јасна су гаранција да се њихов херојски чин никада неће заборавити, истакао је Ђорђевић.

Тачно у подне 1. фебруара 1918. године, отпор окупаторима пружили су морнари на бродовима „Sankt Georg” и „Gea”. Бока је и тада због свог стратешког положаја представљала изузетно важну поморску базу гдје је био стациониран највећи број бродова. Око 6.000 морнара аустроугарске ратне флоте узело је заповједништво у своје руке и истакло црвене заставе на око 40 бродова у заливу. Побуњени морнари устали су против освајачког рата који су водиле Њемачка и Аустроугарска и против лоших услова живота на ратним бродовима.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here