ПK ЦГ: Добра сарадња привреде и царине важна за економски развој

Привредну комору Црне Горе посјетио је генерални секретар Свјетске царинске организације Kunio Mykuria и разговарао са предсједницом др Нином Дракић.
Посјета Генералног секретара Црној Гори организована је како би се ближе упознао са нивоом техничке, организационе и кадровске опремљености Управе прихода и царина и спремношћу за имплементацију SCO стандарда и упутстава, те размотрио могућности ближе сарадње у оквиру нових царинских тема. Један од циљева посјете је и дијалог са привредним окружењем, са фокусом на даљи развој и унапређивање рада и сарадње Управе са привредним сектором који, као партнер царинској служби, може дати допринос у испуњавању прописаних стандарда и примјене најбоље праксе царинских служби развијених земаља, саопштено је из Привредне коморе Црне Горе.
Предсједница Дракић је упознала госта са организацијом и активностима кровне асоцијације црногорске привреде којима, између осталог, значајно доприноси континуирана сарадња са државним органима и институцијама, међу којима истакнуто мјесто има Управа прихода и царина Црне Горе. Она се реализује путем учешћа у раду Одбора удружења шпедитера, организацијом семинара и разних едукација, као и
кроз непосредну сарадњу приликом тражења рјешења за унапређивање пословног амбијента. Предсједница је констатовала да је Управа прихода и царина посљедњих година унаприједила рад у смислу транспарентности, ефикасности, система анализе ризика, накнадне контроле, иако су поједина питања још увијек отворена или се рјешавају споро, углавном због недостатка финансијских ресурса или
техничких капацитета.
– У области електронских сервиса и електронске комуникације са привредним субјектима, направљен је искорак у односу на друге државне органе. Један од највећих изазова у овом сектору привреде биће употреба новог мигрираног царинског информационог система, који почиње са употребом ових дана.
Од посебног је значаја почетак имплементације новог компјутеризованог транзитног система (NCTS) која се очекује до краја 2023. године, који ће допринијети остварењу циља – беспапирним царинским поступцима и испуњавању ЕУ конвенција које регулишу ову област – рекла је Дракић.
Она је истакла значај и предности дигитализације за привреду и олакшавање процедура у складу са свјетским трендовима, као и допринос ПKЦГ спремности привреде да имплементира наведена рјешења Управе прихода и царина.
–   У нама имате партнера за све едукативне и друге активности које ће
унаприједити пословање црногорских компанија и нашу привреду учинити спремном за све будуће процесе – закључила је Дракић.
Генерални секретар Kunio Mykuria је казао да је посјетио Црну Гору како би подржао рад Управе прихода и царина, те чуо како привреда може подржати активности царине која је дио инфраструктуре економског развоја државе.
Царина је од виталног значаја за унапређење пословног амбијента и веома је битно да је њен рад усклађен са међународним стандардима. Наша мисија је да промовишемо сарадњу између царина, агенција и пословне заједнице те омогућимо унапређење капацитета наших чланица – рекао је Mykuria.
Радује га што Управа прихода и царина напредује у модернизацији пословања користећи бенефите дигитализације, посебно апострофирајући важност обука и едукације у том процесу.
– НЦТС ће бити повезан наредне седмице и кључно је обезбиједити да та транзиција протекне глатко. Ова земља је на правом путу да имплементира информациони систем и врло важан корак је укључити бизнис заједницу у ове процесе – казао је он, додајући да је веома битно ојачати капацитете Управе прихода и
царина.

У раду састанка су учествовали и  Dashgin Aliyеv из Свјетске царинске организације, в.д. помоћника директора Управе прихода и царина Татјана Вујисић и Јахо Демић, директорица Сектора за удружења ПKЦГ Славица Павловић, те привредници Миленко Поповић, извршни директор компаније Монтеномакс, Драгана Стајовић, супервизиор ланца снабдијевања у Нерегелији и Милисав Вујчић, представник сектора за
спољну трговину компаније Стадион, који су презентовали своја искуства сарадње са Управом прихода и царина и виђење гдје постоји простор за њено унапређење.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here