Одлична сарадња Граничне полиције са припадницима Европске агенције за обалску и граничну стражу

FRONTEX

Припадници Европске Агенције за обалску и граничну стражу (FRONTEX) већ трећу годину  успјешно контролишу прелазак на граничном прелазу Дебели Бријег  са колегама црногорске граничне полиције. Нови споразум са Европском агенцијом подразумијева и ангажовање припадника ове полицијске службе и на другим граничним прелазима у Црној Гори.

Премда имају углавном оперативну улогу, њихово присуство је неопходно јер је ријеч  о граници са чланицом Европске Уније. Они имају прије свега оперативну функцију, а недавним споразумом утврђено је и њихово ангажовање и на другим прелазима у Црној Гори,  казао је за РТХН командир Граничне полиције Херцег Нови  Драган Контић:

Драган Контић

– То је међународна сарадња која је неопходна, посебно када су у питању граничне службе, свакако код нас FRONTEX , присутан нарочито на подручју Граничног прелаза Дебели Бријег. Он је имао и оперативну функцију, значи учествује са нама у контролним активностима и у ранијим споразумима, који су дефинисани са Еворпском службом за граничну полицију и обалску стражу, навео је Контић.

Мисија Фронтекс је проширена од јула када је потписан нови споразум  са Министарство унутрашњих послова Црне Горе, за њихово учешће и на другим граничним и лучким прелазима.

Присуство припадника Фронтекса на граничним прелазима је изузетно значајно у оквиру међународних полицијских активности:

– Када управо радимо неке истраге одређених незаконитости на прелазима, њихова помоћ је од изузетног значаја, јер они врло брзо  могу да провјере одређене податка, који су везани за држављане земаља Европске Уније или нешто што је код њих лако доступно и провјерљиво, тако да нам то пуно значи у нашем раду.

Имамо мисију добру на Дебелом Бријегу и она је стално присутна и то је коректно.

Тренутно је на Дебелом бријегу присутно осам службеника Европске Агенције за обалску и граничну стражу. Они су у ротацијама, неко је ангажован на мјесец,  а неко на дужи период, до два три мјесеца.

Сједиште Европске агенције за обалску и граничну стражу је у Варшави. У мисији су присутни представници и свих других земаља Европске уније, објашњава Контић.

Сарадња са европским колегама даје одличне резултате, а у прилог томе је и чињеница, истиче Контић и ангажовање припадника црногорске Граничне полиције у истој мисији у другим земљама Европске Уније.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here