Новска листа тражи ванредну сједницу СО на тему пословања ТО Херцег Нови

Због ситуације у Туристичкој организацији али и отказа који је добила Славица Божовић, након што је на сједници Скупштине општине  указала на неправилности  у раду ТО за прошлу и ову годину, Новска листа тражи сазивање ванредне сједнице СО Херцег Нови на тему преузимање одговорности за стање у ТО, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре која је одржана у просторијама те партије.

Како се на конференцији могло чути, Управа за инспекцијске послове, одсјек за јавне набавке утврдио је све неправилности везане за повреде закона о јавним набавкама.

Божовић је истакла да је директорица ТО Херцег Нови Миља Виторовић направила низ злоупотреба службеног положаја, почев од обмане јавности да има сагласност Националне ТО на ребаланс буџета за 2023. годину, преко незаконите јавне набавке за ледени тобоган, за коју је уговор потписан прије усјавања скупштинске одлуке о финансијском плану за текућу годину, до њеног самог незаконитог запослења.

– Овдје је очигледно да је једини циљ управе ТО Херцег Нови био да ме санкционишу због јавно изговорене ријечи на сједници Скупштине општине у децембру, када се усвајао ребаланс буџета ТО, који је у најмању руку био катастрофалан. Директорица је изнијела неистину, јер јој је недостајао тај правни корак који је требало да претходи стављању тог ребаланса на дневни ред, а то је сагласност Националне ТО,  наводи Божовић.

На том засиједању Божовић је најавила да ће све то испитати Специјано државно тужилаштво и остале институције које се баве сузбијањем корупције.

Како даље наводи, у наставку Скупштине Новска листа критиковала је План и програм рада ТО за 2024. годину, који су одборници усвојили свјесни повреда закона.

– Они су свјесно и намјерно ушли у кршење Закона о јавним набавкама да би се тендециозно ишло ка једном добављачу , а то је Валентина Катић, по ко зна који пут као најпогоднији сарадник за уговарање послова нереално виоким цијенама за услуге које су прецизно недефисиване намјерно и тендециозно, без обавезе извјештавања о ефектима таквих послова и без обавезе извјештавања намјенског утрошка датих средства грађана Херцег Новог.

Божовић подсјећа да је Виторовић уговор за тобоган потписала 29. јануара, прије усвајања финансијског плана, а пред Скупштином два дана касније изјавила да уговор није потписан.

Како даље наводи, парадоксална је и ситуација са њеним отказом, који јој је уручила незаконито запослена директорица ТО Херцег Нови, чија пријава приликом конкурса није била потпуна, али је посао добила сходно политичком договору.

Према ријечима предсједника одборничког клуба Јована Суботића,  Новска  листа ће након конференције,  свим одборничким клубовима као и предсједнику Скупштине Ивану Отовићу упутити иницијативу за сазивање ванредне сједнице са само једном темом а то је стање, односно преузимање одговорности за ситуацију у Туристичкој организацији Херцег Нови.

-То ће бити прилика за све одборнике коалиције који су рекли да ће се укључити у рад и анализу рада Туристичке организације, а који су у међувремену можда одржали или нису одржали неке састанке, Новска листа ни на један тај састанак није позвана. Биће ово нова прилика да се разговара о чињеницама да је претходна година завршена са скоро 300 000 еура у минусу, а да одборници још нису добили материјале, за наредно засиједање и не знамо када ће бити  у смислу да извјештај о раду ТО за претходну годину, који је предвиђен за други квартал разматрамо пред свима.

Суботић је додао и да је то прилика  да се одборнички клубови коалиције, осим Новске листе, који су гласали за извјештаје Туристичке организације на претходној сједници поново изјасне, да одбране свој став или га промијене.

– Политичка стварност ХН је да имамамо одливено, оно што знамо, пола милиона, а да план и програм против којег смо били нуди нову могућност да се у 2024. само одлуком, дискреционим правом, двоје или троје људи у Извршном одбору одлије још пола милиона. То не смијемо да дозволимо. Очекујемо широку подршку коалиције на ову тему, казао је Суботић.

Суботић је одговарајући на питања новинара  рекао да је одговорност на свим доносиоцима одлука.

-Имамо лоше одлуке за грађане Херцег Новог а затим и прекорачење овлашћења и излазак из законског оквира. На парламенту је да расправимо о законским стварима и сношењу одговорности.

Истакао је да потпис Новске листе и даље стоји на коалиционом споразуму али да односи нису адекватни том потпису јер Новска листа није позвана ни на један састанак коалиције који је одржан у последње вријеме.

Потпредсједник Општине Херцег Нови Милош Коњевић казао је да се Новска листа од оснивања бори за интересе  града и грађана.

-Против смо криминала и лоповлука од тада, 2012. године до данас, без обзира са које адресе долазило. Оно што се десило у ТО, да се уручује отказ особи која је пријавила неправилности у раду ТО, не само што се тиче леденог тобогана већ да постоје неке радње које нису по закону а на које смо указивали и предсједнику општине и другим људима,рекао је Коњевић.  ТО Херцег Нови је, по ријечима Коњевића, била камен спотицања  и 2017. године у владајућој већини.

-Ми и тада нисмо хтјели да дамо ТО јер смо знали да ће се дешавати овакве ствари које се дешавају данас. За мене је ово неприхватљиво, не прихватам ниједну политику и ничији патриотизам а да се крију иза лоповлука. Са великим стварима се треба озбиљно позабавити и не смијемо да дозволимо да град трпи овакве ствари, рекао је Коњевић. Истакао је да је правда достижна за све и да ће у случају ТО одговарати они који су радили незаконито у последње двије, три године.

Поручио је да је проблем направљен 2021. када је Новска листа изостављена из власти.

-Ми од тада никада нисмо прихваћени а и не осјећамо се као дио коалиције премда наши кадрови на руководећим мјестима дају велики допринос. Њих је све мање, почев од Водовода, па Института и итд. Ми ћемо наставити да се часно и поштено боримо за град и грађане и нећемо дозвоилити никоме да отимају средства грађана Херцег Новог, рекао је он и поручио да Новска листа даје пуну подршку Славици Божовић.

Члан Извршног одбора ТО, Александар Ђорђевић, казао је да већински дио ИО није био упознат са незаконитим радњама до иступања Славице Божовић на сједници СО. Тада је предсједник Зоран Савковић  затражио од предсједника Скупштине ТО, то јест Општине Херцег Нови, да се спроведе интерна ревизија чије резултате ИО није добио.  У међувремену, како је рекао, у складу са својим обавезама и надлежностима, већински дио ИО предузео је неке радње.

-Конкретно, када је уручено рјешење о престанку радног односа госпођи Божовић, већински дио ИО – три члана, у писаној форми су се обратили директорици Миљи Виторовић да искористи своје дискреционо право, поништи то рјешење и да се доведе у законсклу норму, уколико има или нема пропуста у уговору о раду госпође Божовић. Јер, како смо добијали правне инструкције са више инстанци, запослени не може, нити је икад имао, нити ће икад имати, било какве законске консеквенце; послодавац је тај који је дужан да исправи било какву неправилност у Уговору о раду.

Ђорђевић је истакао да је ледени тобоган отишао а да се „грађани Новога и даље насанкавају“.

-Комплетну документацију још увијек немамо, извјештај о реализацији те манифестације или пројекта, како ли би га назвали, Извршни одбор и даље чека да се припреми и достави. Имамо неке незваничне податке да су се неки трошковници појавили, односно да су у архиви Туристичке организације, и они не иду у прилог, односно доводи у неку моралну категорију износ од 98 000 еура у питање, али о томе не би док не будемо баратали конретним подацима. Као оснивач ТО, Скупштина општине је тијело које би требало да се позабави том материјом, рекао је Ђорђевић.

Он је, како је казао, као члан ИО изузимао свој глас у доношењу одлука, зато што је сматрао „да ће имати било какве негативне консеквенце по рад Туристичке организације или Херцег Нови као  туристичке дестинације.

-Тада нисам имао никакве назнаке да се ради о било каквим законским прекршајима, прекорачењима овлашћења, злоупотреби службеног положаја и тако даље, али одговорно тврдим да је у већини ових случајева из навода госпође Славице Божовић, мој глас је био изузет, поготово што се тиче леденог тобогана, то јест спровођења поступка јавне набавке преговарачким поступком. Ту сам био изричито против, тражио сам првенствено мишљење Агенције за јавне набавке да ли је уопште могуће спровести преговарачки поступак у овом случају јер, како смо ми имали неке инпуте, да се таквом поступку прибјегава када је угрожен јавни интерес. „Ледени тобоган“ – јавни интерес, по мени паралела не постоји. И на тој сједници је, што је јако чудно, тражено од ИО да донесе Одлуку о спровођењу поступка јавне набавке преговарачким медотама, што није у надлежности ИО. Зашто ИО није наложио директорици да поништи рјешење којим се прекида радни однос Славице Божовић није наша ингеренција, па смо дјеловали у смислу препоруке, објаснио је Ђорђевић.

Он је рекао да је са Валентином Катић из компаније  „Стар медија“,  ТО Херцег Нови склопила уговоре у износу од 270 000 еура, од којих је за ледени тобоган директном погодбом уговорено 98.000 еура.

Новска листа очекује да ребаланс ТО буде на дневном реду СО већ ових дана јер их на то обавезују утрошена средства а након тога да дође до смјене извршног директора и Извршног одбора. С друге стране, како је рекао Суботић, на правосудним органима је да утврђују одговорност и ко је пред законом крив.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here