Нови роман Марине Станишић „Дугин акварел“ пред публиком у уторак, 27. фебруара

У оквиру књижевних програма 55. Празника мимозе, пред публиком ће у уторак, 27. фебруара бити нови роман наше суграђанке Марине А. Станишић „Дугин акварел“.  У програму који у 18.00 часова почиње у фоајеу Дворане Парк учествоваће, уз ауторку, новинарка Витка Вујновић и професорица клавира Јованка Вељовић.

„Дугин акварел“ доноси херцегновску истиниту сторију о животу Лидије Лиће Томић, а ауторка је исписује, према ријечима рецензенткиње мр Гордане Поробић Крцуновић „с поштовањем и с мјером која свима оставља могућност да буду оно што јесу“.

Ауторка „изоставља дубљу психоанализу ликова, али даје њихове кроки портрете. Сасвим довољне за цјеловиту слику. Такав поступак приповједачу који се искључиво служи феноменолошком дескрипцијом оставља могућност да буде објективан и непристрастан. У иоле детаљнијој анализи постојао би ризик да изабере страну коју подржава. Овако је избор препуштен суду читалаца.

У колоплету збивања која су распоређена у кратким поглављима обухватајући период од шездесетих година прошлог вијека до нашег времена, смјењују се двије фазе живота. Прву фазу карактеришу снажне емоције, трауме, сјенке прошлости, неразумијевање, неправедне осуде, лицемјерје, прикривене страсти.  У другој фази се пројављују љубав и безрезервна подршка, које увијек пружају шансу за добар расплет, пише Поробић Крцуновић.

Подсјетићемо, Марина А. Станишић дипломирани је филолог (енглески и италијански језик).  Објавила је двије књиге из области традиције и обичаја у спрези са гастрономијом: Гулозеце из бокешког кувара I (2011), Гулозеце из бокешког кувара II (2013). Херцегновски рјечник романизама (2018), приредила је и објавила с циљем очувања говора сјеверозападне Боке Которске, херцегновске регије. У вријеме Празника мимозе успјешно је (2021) промовисан роман Бокешка бројаница, носталгично свједочење о  стаменим, отменим бокешким женама, узвишеним љубавима, обичајима, говору.

Организатори Празника мимозе су Општина Херцег Нови, Јавна установа културе Херцег фест и Туристичка организација Херцег Нови.

Комплетан програм доступан је на praznikmimoze.me, FB профилу Празник Мимозе Херцег Нови, инстаграм профилу praznikmimoze.me.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here