Награде за дебатере СМШ “Иван Горан Ковачић” на Родосу

Фото: Дебатни клуб СМШ "Иван Горан Ковачић" на Родосу, 2022.

Дебатни клуб СМШ “Иван Горан Ковачић” учествовао је на трећем EYE Larp фестивал који се од 26. до 29. јуна одржао на острву Родос у Грчкој. Како су у игри морали да учествују сви – ученици, студенти, професори из Италије, Грчке, Финске, Литваније, БиХ и Црне Горе, проф Гојко Ђурђевић, ментор, освојио је треће мјесто, Андреј Воучко четврто, Лука Глушац пето, а Ања Гушић, Ксенија Боснић, Ана Ранђеловић и Јована Јанчић су добиле похвалу. Млади новски дебатери боравили су у Грчкој захваљујући Секретаријату за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Општине Херцег Нови, а у њиховој пратњи био је секретар Василије Ћуковић.

ЛАРП је енглески акроним од Live Action Role Playing. Подразумијева играње улога, костимизирање и у случају ових фестивала способности преговарања у условима који су блиски стварним историјским оквирима приче.

Фото: Дебатни клуб СМШ „Иван Горан Ковачић“ на Родосу

– У Грчкој смо били Витезови са Родоса. Овај ред су основали монаси, а данас је званично име реда Суверени војни болнички ред Светог Јована Јерусалимског од Родоса и Малте. Ред је суверени субјекат међународног права без сопствене територије и званично су најстарији ред тог типа у свијету. Игра се одигравала на 16 локација Страрог града Родоса. Уводничар би испричао причу о локацији, грађевини или догађају који се десио на том мјесту. Након тога “витезовима” би се поставило питање на које требате да одговорите у складу са психо-физичким склопом витеза којега представљате, објашњавају из Дебатног клуба.

Сљедећи EYE Larp фестивал ће се одржати крајем августа у Јајцу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here