МФСС исплаћује дуг компанији Универзал Монте из буџетских резерви

Влада Црне Горе, на јучерашњој сједници, усвојила је информацију и задужила је Министарство финансија и социјалног старања да компанији „Универзал Монте“ исплати четири милиона еура, по снову обавезе предвиђене раскидом Споразума о изградњи, функционисању и трансферу (БОТ) пута Мељине – Петијевићи. Како средства нису планирана буџетом, биће исплаћена из буџетских резреви.

Како је у документу наведено, компанија Универзал Монте је обавјестила надлежне да су завршили све обавезе предвиђене споразумом о раскиду, а пошто уговорени износ од четири милиона еура, није уплаћен у предвиђеном року (31. 1. 2022.), ова компанија је 15. априла поднијела тужбу Привредном суду против државе и Министарства финансија и социјалног старања.

Након што су из Директората за имовинско правне послове затражили мишљење, Директорат за буџет је јуче појаснио да у Закону о буџету ова средства нису планирана па је предложено да исплата буде реализована из текуће буџетске резерве. Основни износ увећан је за 840 000 еура на име ПДВ.

У извјештају је наведено да је на иницијативу Општине Херцег Нови о укидању наплате путарине на дионици пута Мељине – Петијевићи, у складу са закључцима Владе, раскинут Споразум о изградњи, функционисању и трансферу (БОТ) између Општине, компаније Универзал Монте д.о.о. и Владе Црне Горе – Министарства финансија и социјалног старања.

Пут у дужини 12,5 километара је градила београдска компанија „Универсал Холдинг“ која је у Црној Гори основала фирму „Универзал Монте“. Уговор је потписан по БОТ ситему (изгради, користи и пренеси), у изградњу пута уложено је око 18, 5 милиона еура а инвеститор је добио концесију, односно право наплате путарине на 20 година. Наплатна рампа је постављена 2008., а уклоњена у мају прошле године.

Због прекатегоризације пута, са локалног на магистрални, на шта је Влада дала сагласност 2006. године, за одржавање и развој ове дионице није више била надлежна локална самоуправа, већ државни орган управе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here