Мастерклас и ревија филмова Желимира Жилника на фестивалу филма у Херцег Новом

Редитељ Желимир Жилник биће гост 35. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала, у оквиру којег ће бити организован мастерклас чувеног ствараоца, добитника овогодишње награде за животно дјело, као и ретроспектива филмова „Желимир Жилник – кратки резови”.

Мастерклас под називом „Кафа са Жилником” биће организован 23. августа у Дворани Парк, од 18:00 часова. Са награђиваним редитељем чији рад је увијек актуелан и релевантан чинилац регионалне кинематографије разговор о филму, филмској режији и краткометражним филмовима водиће редитељ Сеад Шаботић.

Након мастеркласа услиједиће специјална пројекција филма „Журнал о Желимиру Жилнику”, а потом разговор са аутором тог остварења Јанком Баљком и продуцентом Синишом Боканом.

Ретроспектива филмова „Желимир Жилник – кратки резови” на програму је 24. и 25. августа, у Дворани Парк од 19.30 часова.

Првог дана биће приказано шест кратких филмова из Југославије: „Журнал о омладини на селу, зими” (1967), „Незапослени људи” (1968), „Пионири малени ми смо војска права, сваког дана ничемо ко зелена трава” (1968), „Липањска гибања” (1969), „Црни филм” (1971) и „Устанак у Јаску” (1973).

Другог дана на програму су Жилникови кратки филмови настали у Њемачкој: „Јавно погубљење” (1974), „Молба” (1974), „Инвентар” (1975), „Растанак” (1975), „Под заштитом државе” (1975) и „Кућни ред” (1975).

Желимир Жилник аутор је бројних играних и документарних филмова, један од зачетника жанра доку-драма, награђиван на домаћим и интернационалним филмским фестивалима. Након завршених студија права, од самог старта професионалног рада на филму, окренут савременим темама које укључују друштвену, политичку и економску критику свакодневице. Студентске демонстрације 1968. године, и велики потрес исте године, послије окупације Чехословачке, тема су Жилниковог првог играног филма „Рани радови” (1969), награђеног Златним медведом на Берлинском филмском фестивалу, као и са четири награде у Пули исте године. Након проблема са цензуром у Југославији, Жилник средину седамдесетих година проводи у Њемачкој, радећи независне филмове. По повратку у земљу, од краја седамдесетих режира серију добро примљених телевизијских филмова и доку-драма, за Телевизију Београд и ТВ Нови Сад. Током деведесетих, у независним филмским и медијским продукцијама реализује низ играних и документарних филмова на тему катаклизме на Балкану. Уз релевантну интернационалну телевизијску дистрибуцију, филмови из овог периода приказани су и на бројним међународним фестивалима, а на Берлиналу 2005. године „Marble Ass” је добио значајну награду “Teddy Bear&”. Уз континуирани рад на филмској продукцији, Жилник се од 1997. године бави и педагошким радом – ментор је и извршни продуцент низа међународних филмских радионица за студенте из региона југоисточне Европе. Од 2006. године, ангажован је као гостујући предавач на неколико иностраних филмских школа на универзитетима у Великој Британији, САД и Словенији.

Јубиларни 35. ФФХН – МФФ отвориће сутра, 22. августа, на Канли кули глумица Весна Пећанац, добитница награде за животно дјело. Почетак церемоније заказан је за 20:00 часова, након чега ће публика у Херцег Новом имати прилику да, три дана након свјетске премијере, погледа нови филм Пјера Жалице, „Празник рада“, а потом и остварење Соње Тарокић, „Зборница“. Јубиларно издање фестивала под слоганом „Ми смо дјеца филма“, до 28. августа доноси више од 80 пројекција у оквиру пет селекција и пратећег програма, на пет локација у Херцег Новом.

Сви пратећи програми фестивала су бесплатни.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here