Ломпар: Његош је представник укупних културних сила у српској традицији

У оквиру манифестације Његошеви дани у Херцег Новом синоћ је у Дворани „Парк“  одржано предавање професора др Мила Ломпара на тему „Његош као класични пјесник српске културе“.

Како је објаснио аутор, Његош је пјесник лирске рефлексије, епског облика и драмског интензитета, што значи да се у његовом пјесништву спајају сва три књижевна рода на највишем умјетничком степену и то га чини јединственим.

-У српској поезији постоји велики број изузетних пјесника, већ у Његошево вријеме, заједно са њим. Његош је један класицистички пјесник, какав је Јован Стерија Поповић, Лаза Костић, Јован Јовановић Змај. У 20. вијеку Дучић и Дис, Црњански и Настасијевић. То је читава панорама различитих пјесничких израза. Међутим, Његош је више од великог пјесника, он је репрезентант укупних културних сила у српској традицији, како оних везаних за прошлост, у којој се заснивала та традиција, тако и оних везаних за облике модерности, какве ће бити у 20. вијеку, казао је Ломпар.

Са друге стране, наводи Ломпар, он одговара различитим садржајима српског културног идентитета.

-У центру тог идентитета налази се косовска традиција, којој ће он дати специфичан облик и један модерни печат, преакцентујући неке од њених садржаја а чувајући њену суштину, што је веома битно за модерну поезију, у којој ће хипермодерни пјесници као што је Васко Попа такође дати један одјек на косовску традицију. То показује да је Његош изашао ван књижевних оквира и ухватио једну врсту чворних тачака културног идентитета, истакао је Ломпар.

Сасвим је примјерено и у сваком погледу прикладно, рекао је Ломпар, да се у херцегновској атмосфери обнављају и обиљежавају разговори о Његошу.

-У раној младости кад је учио код Јосифа Троповића у Херцег Новом, Његош је препознат по својој изузетној физичкој љепоти и духовној надарености. Његош је, као и многи други значајни српски писци, везан за овај град, закључио је Ломпар.

Наредни програм на манифестацији „Његошеви дани“ биће уприличен 19. октобра, наступом Фолклорне и гусларске вечери на тему: „Пјесмом и игром о Његошу“.

2 COMMENTS

  1. БРАВО Професоре!!! Бриљантно нема шта! Но, не бјеше ниједног питања из Публике … Предавање је ипак било за Постдипломце, а таквих је било можда пар људи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here