Катић: Историјски буџет у последњих 30 година, Херцег Нови поново интересантан инвеститорима

Одборници локалног парламента данас су након три сата расправе и једночасовне паузе, са 21 гласом за, четири против и једним уздржаним гласом, усвојили предлог буџета за 2024. годину који је планиран на износ од 29.123.000  еура. Највећа ставка у приходима планирана је од пореза на непокретности  10.700. 000 еура, док је  оперативни буџет планиран на  17.788.000 еура а капитални  на 11.335.000 еура.

Амандман одборнице Марине Вукаловић да се предвиде  издаци за субвенционисање боравка у предшколским установама другог дјетета у износу од 50% мјесечне цијене боравка, дјелимично је прихваћен и ући ће у предлог буџета за наредну годину. Одборнички клуб Нове српске демократије, Праве Црне Горе  „За будућност Херцег Новог и Боке“ повукао је други амандман који је предложила Вукаловић, а ријеч је о повећању  средстава за суфинансирање трансфера за превоз  свих ученика на територији општине Херцег Нови,  док су одбијени  амандмани ДПС-а о куповини градског скенера и увећање ставке за борачке организације.

Закључак који је поднио одборник Марко Лучић, а који се тиче суфинансирања спортских клубова прихватио је предсједник Општине, и то ће бити на дневном реду новог засиједања Скупштине општине.

-СО закључује да ће у наредном периоду а најкасније до 1. марта наредне године одржати сједницу на којој ће се усвојити нова одлука о суфинансирању спортских друштава, одлука о оснивању, савјет за спорт, као и покретање поступка измјене власничке структуре клубова који се налазе на Шкверу у корист Општине Херцег Нови, закључак је који је данс усвојен.

Образлажући предлог Одлуке о буџету за 2024. годину директор Управе локалних јавних прихода Милован Баждар казао је да је без преседана износ планираног остварења као и буџетска потрошња.

Милован Баждар, Управа локалних јавних прихода

-Буџет Општине Херцег Нови за 2024. годину пројектован је на 29.123.000 еура. Капитални издаци планирани су на ниво од 11, 37 милиона или 39 % у односу на укупну буџетску потрошњу. С обзиром на овако амбициозно планирање капиталних издатака, појављује се у формалном смислу дефицит од 2 580 000. Дефицит се не планира покрити из било којих туђих извора средстава, него из суфицита који се по први пут реализује у овој години, казао је Баждар.

Објашњава да је у 2019. години  бруто дефицит износио 2, 2 милиона или 15, 7 % од изворних прихода. Двије године касније  било је 3, 2 милиона недостајућих средстава или 22,7 %.

-Свих ових година нисмо имали више од 150 000 до 200 000 које смо преносили са краја године у  наредну годину и нисмо успијевали да често покријемо плате у цијелости за 12 мјесеци, као што ове године покривамо. Овакав Буџет је последица одређених екстерних економских фактора.  На рачун инфлације дошло је до пораста основица за фискалне приходе с једне стране, али не толико колико неки желе представити, казао је Баждар.

Он је казао да су на  приходе утицали и добра туристичка сезона и чињеница да је тржишна коњуктура у сегменту промета непокретности изузетно добра.

-Треба нагласити и интерне факторе то је једна политика извршних функција под руководством предсједника, гдје се рационално издвајало за текуће издатке за које је издвојено 8 милиона или 27 % што је знатно ниже него ранијих година, казао је Баждар и додао да је буџет развојни и инвестициони и са снажном подршком развоју инфратруктуре у општини.

Фото: Никола Самарџић, Демократе

Одборник Демократа Никола Самарџић је подсјетио да је највећи приход остварен од пореза на непокретности – 10 700 000 еура упоређујући исти порез од прије неколико година који је износио око 3.500 000 еура.

-Овај буџет се од претходних разликује по капиталном буџету који је пројектован на 11.375.000 што је 40% планираног за наредну годину. Многи су пројекти, а издвојио бих реконструкцију Његошеве улице у износу од 1.300.000, издаци за санацију и реконструкцију локалне путне мреже 1.850.000, издаци за улагање у водоводну и канализациону инфраструктуру 1.500.000, као и завршетак постројења за пречишћавање отпадних вода 1.200.000 еура. Износ од 300.000 еура опредјељен је за изградњу спортских терена, вјежбалишта и дјечијих игралишта, који недостају нашем граду. Свему овоме иде у прилог што имамо развојни буџет који ће побољшати живот грађана Херцег Новог, истакао је Самарџић.

Одборница Праве, Марина Вукаловић казала је да је буџет за 2024. годину увећан за 4,5 милиона еура у односу на овогодишњи  и да је похвално што су самостални приходи у износу од преко 18 милиона еура.

Марина Вукаловић, Права Црна Гора

-Овим буџетом су обухваћени сви круцијални проблеми наше општине па видимо да ће се улагати у градску и спортску инфраструктуру, прибављаће се имовина, унапређиваће се проток саобраћаја а оно што ме радује је да су опредељена одређена средства за завршетак постројења за пречишћавање отпадних вода.  Нова ставка у буџету је Европски град спорта, по истоименој престижној титули коју је освојио наш град и тиме се свртсао међу 3.500 европских градова спорта, казала је Вукаловић.

Она је предложила кроз амандман  да се предвиде  издаци за субвенционисање боравка у предшколским установама другог дјетета у износу од 50%мјесечне цијене боравка.

-Крајњи циљ  је да за наредни период предвиђамо наредним буџетом бесплатан вртић за шта ће се наш клуб залагати, казала је Вукаловић и додала да би Секретаријат за локалну самоуправу требало да до краја фебруара сачини предлог одлуке којом би се дефинислао право на коришћење те субвенције. Према процјенама за ту намјену би било потребно око 40 000 еура, казала је Вукаловић.

Као други  амандман  предложила је повећање  средства за суфинанисрање трансфера за превоза  свих ученика на територији општине Херцег Нови. за ту намјену како је објаснила повећао би се износ за ту намјену са 100 000 на 200 000 еура.

Одборник Демократа Ђуро Цвјетковић је похвалио овогодишњи буџет који је такође повећан. Издвојио је трансфере појединцима, установама,  невладином и јавном сектору, као што су такмичења, стипендије, повластице за превоз ђака.

Одборник Новске листе Јован Суботић похвалио је конципирање буџета, као и уводно излагање начелника Баждара и оцјенио да је ријеч о буџету континуитета, односно као корак у позитивном сјмеру ка одговорном односну према фискалној политици локалне управе.

Јован Суботић, Новска листа

– Из године у годину, видјели смо да буџет Општине расте. Зато смо ове и дошли до рекордне суме. Мислим да је томе допринијело одговорно понашање, храбре одлуке, али прије свега сарадња чиниоца на власти и мудра и храбра политика предсједника и потпредсједника и њиховог кабинета – навео је он.

Суботић сматра да 30 милиона значи више улагања у културу, спорт и младе, што, како је истакао, цијени као јако важну ставку у буџету, јер Херцег Нови живи да буде град љепоте, туризма, културе, спорта. Похвалио је одлуке Секретаријата за друштвене дјелатности и културу и образовање, да се средства у буџету распореде преведније и боље.

Одборница ПзП- а Станислава Вучетић је поставила питање директору Управе јавних прихода Миловану Баждару да ради јавности појасни зашто је дошло до повећања пореза.

Станислава Вучетић, Покрет за промјене

-У јавности се све чешће чују коментари да смо Општина која је увећала порезе без основа, да је лако пројектовати овакав буџет кад се на рјешењима налазе троструко увећани порези у односу на прошле године. Наводно је за текућу годину било  доста увећања и притужби грађана.

Одброник ДПС-а Бранко Црногорчевић, наводи да је прелиставајући буџете околних општина, комшијских градова дошао до интерсантних података:

Бранко Црногорчевић, ДПС

– Буџет Општине Тиват је око 30 милиона , Општине Котор 45 милиона еура, Будве 60 милиона еура, Требиња 40 милиона марака, Конавала испод 30 милиона, града Дубровника 120 милиона еура. Је ли боље управљање ресурсима и квалитетније управљање разлог, што би требало детаљније да се размотри и  анализира зашто те општине раде боље од нас да имају веће буџете,  запитао је Црногорчевић.

Одборник ДПС-а Владимир Косић подржао је амандман одборнице Вукаловић, али је затражио да се обухвати и полудневни боравак дјеце у вртићима, што није обухваћено амандманом. Он се осврно на упућене амадмане уз констатацију да се сваки тиче социјалних давања, односно субвенција породицама, јер данашње цијене и стил живота, како је казао, просјечни кућни буџет не може да издржи.

Владимир Косић, ДПС

-Потпуно је јасно да данас причамо о рекордном буџету. Али он није производ савршеног рада, већ је живот поскупио, па самим тим и буџет расте. Вјерујем да се нико намјерно није осврнуо на измјене закона о финансирању локалних самоуправа, јер смо до сада имали 50%, а сада ћемо имати 40% цјелине, дакле остаћемо ускраћени за неких 400 хиљада у односу на претходну годину – запазио је он.

Косић је тражио повећање суме за борачке организације, као и појашњење повећања ставке за Секретаријат за екологију и издатака за Пострoјење за пречишћавање отпадних вода, а осврнуо се на увећања која су као опозиција током године издејствовали амандманима, међу којима су ставке за санације степеништа или изградње капела.

Одборник ДПС Боривој Вуковић казао је да не може да прихвати чињеницу да су буџети развојни када се из године у годину ништа крупно не дешава.

Боривој Вуковић, ДПС

-Аутобуску станицу чекамо годинама. Радови су почели када ће бити завршена, по примјеру шеталишта, нисам сигуран.  Школа је потребна не да буде у буџету, него у Игалу. Молимо вас годинама да донесемо одлуку за Трг Николе Ђурковића и да пословни простори морају имати намјену туристичко угоститељског трговинских објеката, да не буде трг од банака. Молимо за степениште Марка Војновића,  Херцег Стјепана да се уреди. Је ли могуће да у буџету не може да се нађе 150 000 или 200 000 да се главно степениште центра града среди. Ако хоћемо развојни Буџет морамо да радимо крупне ствари, поручио је Вуковић.

Како је рекао највеће његово разочарење је што одборници нису на једној од  претходних сједница прихватили амандман да се опредијели новац за куповину градског скенера, па су га опет на овом предложили.

-Послије тог гласања против, сви ви исти гласали сте за предлог ваше колегинице сада министарке да се у Буџету државе усвоји амандман да се скенер опредијели за Болницу Мељине. Никад амандман није реализован а скенер болница није добила. Опет ћу предложити тај амандман да се издвоји  250 000 еура за куповину градског скенера који ће се дати болници Мељине до окончања спора. Уколико спор буде негативан по град, тај скенер је градски, даћемо га Дому здравља, Институту тј. коме град одлучи. То може да буде иницијална каписла за стављање на ноге здравственог система у Херцег Новом, казао је Вуковић.

Одборник коалиције „Нови побјеђује“ Марко Лучић је истакао да је у техничком смислу у одлуци о буџету за наредну годину примјетан напредак, али када је ријеч о суштинским стварима, како је казао, није ријеч о рекордном буџету, јер му висину диктира инфлација узрокована најприје избијањем пандемије короне, а касније и ратом у Украјни.

Марко Лучић, Нови побјеђује

Он је као стваке за пуњене буџета издвојио закон о финансирању локалних управа, на чијем основу је на рачун Општине уплаћивано око 4 милона еура, као и добру наплату пореза на приходе и непокретности, односно добар рад Управе за локалне јавне приходе.

– Када се порез добро наплаћује, треба га добро реализовати и вратити грађанима на прави начин, што код нас није случај, а први разлог, који апострофирам откако сам ушао у овај парламет, а то је партијско запошљавање, које проузрокује неспособан начин руководећих кадрова и који пласира буџет на политички и популистички начин, који није добар – навео је Лучић.

Критиковао је висину ставке од пет милиона еура за бруто плате запослених у Општини Херцег Нови, што је, како је казао, огроман трошак, који показује да у локалној управи ради више од 300 запослених. Такође, критиковао је ставку истог износа за помоћ јавним предузећима, што према његовим ријечима, занчи да та предузећа не раде добро, јер и тамо раде партијски запослени радници.

Критиковао је и расподјелу средстава спортским клубовима, међу којима су многи приватни, гдје дјеца плаћају чланарине, сами купују опрему и финансирају путовања. Предложио је одабир 15 клубова који ће бити у 100% власништву Општине,  али и израду нове стратегије развоја спорта и дораду одлуке о расподјели средстава и оснивање савјета која ће помагаи секретријату и локалној управи да изнесе ове реформе.

Потпредсједник Општине Милош Коњевић казао је да сви грађани виде да се гради и ради у свим дјеловима општине. Он је поздравио одлуку да се базен на Шкверу отвори за грађанство, која је услиједила након амандмана одборника Лучића. Он се осврнуо и на предлог Марка Лучића да се имовина на Шкверу коју користе приватни клубови врате општини.

Милош Коњевић, потпредсједник Општине Херцег Нови

-Имате увијек подршку Новске листе. Много је приватних клубова који живе од тога а које помаже општина. Тежак је то посао али надамо се да ће се то ријешити. Европски град спорта смо, поносни смо на титулу, Јадран је понос нашег града, као и једриличари, и сви су они ту, за свакога има мјеста, само да се регулишу неке ствари. Имамо проблем са Градском луком, знамо у каквом је стању, али се надамо да иду бољи дани за Шквер и за цијели град, казао је Коњевић.

За рекордан буџет Општине Херцег Нови за 2024. годину, предсједник Стеван Катић је казао да  је историјски у последњих тридесет година. Упоредивши приходе са 2017. годином, истакао је да они не би били толико увећани да није било великог труда и жестоког рада Управе локалних јавних прихода, законске легислативе и инвестирања у Херцег Нови.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

-Највише због бројних инвеститора који су дошли у Херцег Нови и инвестирали у њега ми данас имамо оволики порез на непокретност. Мени је 2017. године било несхватљиво да општина Херцег Нови за порез на имовину,односно на непокретност има укупан приход од око 3 до 3,5 милиона, а да Котор и посебно Тиват, који је толико мањи од нас, још тада има буџет на основу пореза на напокретност 10 милиона. Ја сам још тада говорио да Херцег Нови треба да има буџет минимум 10 -12 милиона већи, и по територији и по свим осталим параметрима, и ми смо негдје дошли до тог износа мукотрпним радом у свом претходном времену, јер смо обухватили плаћањем пореза већину објеката који их до тада нису  плаћали. Тада сте имали отприлике 1,5 милиона еура од физичких лица и 1,5 милиона од привреде, што је бил опоражавајуће, поготово када је ријеч опривреди. Данас је привреда дошла отприлике на 5 милиона еура што се јасно види инвестициони и развојни потенцијал овог града, гдје ми кроз та улагања, кроз отварање нових хотела и пословних садржаја и објеката имамо овај значајан раст  који се генерише кроз укупне приходе остварене по том основу . Прије свега потенцирам рад Управе локалних јавних прихода која је сагледавала све то свих ових година и на крају смо сви заједнички, мукотрпно на томе радили и због тога и имамо тај дио увећан, плус стопе које се увећавају зато што расте цијена непокретности. До прије годину-двије је квадрат стана био 1 200 – 1 300 еура, а сада се креће од 2500 до 4500 еура и то се одмах рефлектује на порез на промет непокретности. Јер, порез на промет непокретности нам исто показује колико је Херцег Нови поново инвестиционо интересантан, што и свједоче бројни инвеститори који долазе овдје, рекао је Катић.

Значајну ставку у укупном буџету чини и порез на доходак физичких лица, казао је он, подсјетивши да су се у претходном периоду залагали и тражили да се његов већи износ опредјељује општинама.

-Добили смо га тада на износ 50 % и ми смо аутоматски онда били више мотивисани да радимо, да у разговорима са представницима свих фирми које су биле регистроване, на примјер, у Тивту или Подгорици,  утичемо да пребаце фирму у овдје, да приход од пореза на физичка лица иде општини Херцег Нови гдје послују, а не да иде Тивту или Подгорици пошто је то све мање-више централизовано. Радили смо пуно и у том правцу и због тога данас и имамо оволики порез на доходак физичких лица. Још кад би се стабилизоване све фирме и предузећа која не плаћају порез на доходак, ми би сад имали имали на ово што не можемо да наплатимо још неких 3 до 5 милона еура, само када је ријеч о овим већим компанијама које су у проблему и које већ годинама не плаћају порез, а гдје смо морали обезбјеђивати та потраживања кроз уписе хипотека.

Фото: Др Ненад Секулић, Демократе

Одборник Демократа др Ненад Секулић казао је да неће гласати за амандман ДПС за куповину скенера Болници Мељине, јер у тој установи нема запосленог који може прочитати резултате.

Према његовим ријечима, питање Болнице Мељине напокон је постављено.

– Треба радити другачијим редоследом. Прво запослити кадар, оспособити људе и онда куповати апаратуру. То је нормално. У 21. вијеку морате имати скенер и магнет, али морате имати људе, то је прво. На жалост, у Болници Мељине ми немамо људе. Нема ко да ради – истакао је он.

Др Секулић је подсјетио да је локална управа у 2018. години купила одређене уређаје за Болницу Мељине, што је касније рјешавано преко суда, јер је ријеч о помоћи приватној установи.

Катић је на крају расправе истакао да нико од одборника није против набавке опреме за Болницу Мељине, као ни за остале здравствене установе у граду, али да су у државном буџету за то већ одређена средства, па их не треба дуплирати.

Подсјетио је да ће локална управа од средстава за помоћ здравственој заштити донирати 30 хиљада еура за куповину опреме за јединицу Завода за хитну помоћ.

Када је ријеч о борачким удружењима, поред ставке у буџету, локална управа у зависности од њихових захтјева према Скупштини општине плаћа закупе просторија.

За амандман одборнице Вукаловић, како је казао, постигнут је договор да се код Секретаријата за културу и образовање, гдје постоји отворена ставка за трансфере превоза ђака. У овом ресору имају намјеру да до прољећа измјене Одлуку, која ће се наћи пред одборницима, а кроз ребаланс ће зависити висина потребних средстава за ту намјену.

Договорено је да се измјени текст одлуке, односно да се дода и субвенционисање боравка у предшколским установама другог дјетета, као би на тај начин амадман Марине Вукаловић ушао у буџет. Одлуком која ће то дефинисати биће одређена и висина средстава, док ће иницијално 15 хиљада еура средстава за вјерске заједница бити преусмјерено.

1 COMMENT

  1. Ovaj budzet je izvanredan s obzirom cim se stavi lopata odma krecu pozivi komunalnoj i zabrane .Pogledajte Budvu hotel do hotela a Herceg Novi bi da bude turisticki grad bez hotela e pa tesko.Pustite investitore da grade ,alinkako kad nas narod bi sve ali da se nista ne mjenja i ne dira,e pa ne moze se tako.Koci se svaka dobra ideja e pa tako nema napretka.Mora da se gradi ako ce da se napreduje inace nista…..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here