Како је уништавана ХТП „Бока“

Прошло је 16 година од када је „Вектра Монтенегро“ постала власник већинског капитала ХТП „Бока“ и огромне имовине тог некада престижног туристичког предузећа међу којом су и хотели „Плажа“, „Игало“ и „Тамарис“. Умјесто да развија елитни туризам у Херцег Новом и гради нове објекте, компанија „Вектра Бока“ је преполовила имовину и пред увођењем је другог стечаја. Специјално државно тужилаштво је, Специјалном одјељењу за суђење за кривична дјела организованог криминала, корупције, тероризма и ратних злочина Вишег суда у Подгорици, предало почетком године оптужницу против Драгана Брковића, његових синова Бориса и Бојана Брковића, као и Милића Поповића, које терете за продужена кривична дјела злоупотребе овлашћења у привреди и злоупотребе овлашћења у привреди путем помагања, и кривична дјела прање новца и прање новца путем помагања.

Власник „Вектре“, његови синови, као и извршни директор компаније приведени су у августу 2022. године, по налогу СДТ-а.

Прошле године је одређена привремена мјера забране располагања и коришћења непокретностима које се у катастру воде као власништво или с правом коришћења на компанију “Вектра Бока”.

Дуже од двије и по године пред Привредним судом се води поступак у којем Управа прихода и царина тражи увођење стечај у ту фирму. На последњем рочишту, које је одржано у децембру, адвокат „Вектра Боке“ тражио је изузеће судије Немање Поповића и чека се заказивање новог рочишта.

Хотел Игало

Подсјећамо, компанија Драгана Брковића „Вектра Монтенегро“ постала је власник већинског капитала акција у децембру 2007. године, након што је тендерска комисија њену понуду прогласила прворангираном на трећем тендеру који је затворен крајем априла те године. Брковић је тада понудио 22 милиона еура за акције и 64 милиона еура за инвестиције.

Подсјећамо и на изјаву Михајла Бањевића, тадашњег предсједника Одбора директора  дату у јануару 2008. године.

-Од ове године па наредних четири до пет година Херцег Нови ће бити велико градилиште што ће захтјевати додатно стрпљење и грађана и туриста“.

Парк Бока

Он је најавио градњу неколико хотела категорије пет звјездица и Хотела „Бока Стар“ у центру града (на мјесту старог Хотела „Бока“) са четири звјездице. Поручио је да је намјера новог власника да у Херцег Новом развија елитни туризам.

-У плану је градња преко 200 000 квадрата што ће оквирно коштати око 360 милиона евра, што је шест пута више у односу на уговорен инвестициони план. То је велики изазов и обавеза за компанију, најављено је прије 16 година.

Паркинг на мјесту некадашњег хотела Тамарис

Умјесто тога, Херцег Нови је остао и без хотела које је имао, а “Бока” без великог дијела имовине. Хотел „Тамарис“, који је грађен 60-их година прошлог вијека је срушен 2012. године а умјесто обећаног већег, модернијег новог објекта, у Игалу већ 11 година ради неуређени паркинг. И на хотелу  „Игало“ је годинама катанац, објекат је девастиран, са порушеним унутрашњим зидовима и без инвентара, а кључ у браву стављен је прије пар година и на хотел „Плажу”.

Хотел Плажа

Од када је преузела имовину некадашњег новског туристичког гиганта, “Вектра Бока” је остала без ресторана “Левангер” и “Америка”, продали су два пословна простора у Његошевој, Аутобуску станицу, ресторан и земљиште на Жањицу, Милашиновића плажу, тениске терене, као парцеле на више локација. Имовина која је остала је у руинираном, запуштеном стању.

Мотел Дубрава- Фото: Чистоћа

Пред приватизацију, у ХТП Бока су радила 222 радника, на дан увођења стечаја 2016. године 118, а данас је свега 20 радника, који дуже од двије године не примају плату.

Током плана реорганизације од 2017. до 2022. године радницима су углавном исплаћена потраживања из радног односа. Дио последње, четврте рате, намирили су продајом земљишта у Игалу, а очекивања су била да ће остатак потраживања наплатити од продаје хотела „Игало“. Око 100 бивших радника затражило је од Привредног суда да дјелимично укине привремену мјеру забране отуђења имовине и омогуће им наплату од продаје хотела „Игало“.

Зато отварање стечаја у  компанији  „Вектра Бока“ не одговара већини повјерилаца, међу којима су, осим радника, Општина Херцег Нови и држава. Подсјећамо и да је хотел „Игало“ требало да буде продат на основу правоснажне пресуде по тужби породице Ацовић за поврат одузетог земљишта. По судској пресуди потраживања Ацовића су око четири милиона еура са каматама.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here