Кадић: Држава да буде већински власник Института

Држава треба да буде већински власник Института „Симо Милошевић“ тако што ће откупити акције мањинског акционара “Виле Олива” и стећи право да одлучује о стратегији развоја те здравствене установе, саопштио је директор Фонда за здравствено осигурање, Вук Кадић.

Кадић је агенцији „Мина бизнис“ казао да је неопходна реорганизација Инситута, као и заузимање стратешке позиције за то предузеће.

-Наглашавао сам више пута потребу да држава постане већински власник Института. То подразумијева откуп акција од мањинских акционара. Један од тих мањинских акционара, “Виле Олива”, чији је власник Жарко Ракчевић, поседује готово 30 одсто акција. Сматрам да је важно покренути преговоре са њим јер, ако успијемо откупити његов удио у Институту, стекли бисмо контролу од око 85 одсто власништва. Тиме бисмо могли доносити кључне одлуке о развоју предузећа, објаснио је Кадић.

То, како је навео, не значи да, ако се откупе све акције, не могу ући у приватно-јавно партнерство са реномираном компанијом из области рехабилитације, која би увела најсавременије менаџерске праксе.

-Ми овдје причамо о око 200 хиљада квадрата уз саму обалу мора, гдје је објекат истовремено хотел и рехабилитациони центар. Међутим, од суштинске важности јесте деценијско искуство људи који тамо раде – физијатара, љекара, физиотерапеута, рекао је Кадић и поручио да се ти људи морају сачувати.

Он је указао на слабије интересовање за школу у оквиру Института, гдје се сваке године уписује све мање студената.

-Све то морамо да вратимо уколико желимо да Институт стане на ноге. Сама грађевина или локација су мање битни, то може бити и на другом мјесту. Оно што је од суштинског значаја су људи који раде у Институту, њихово драгоцјено искуство и знање. Они су наше највеће богатство и морамо пронаћи начин да их сачувамо, спречавајући евентуални одлазак специјализованог кадра, сматра Кадић.

Он је рекао да се диви свим запосленима како су успјели да претходних година опстану са таквим начином функционисања и платама које касне и које су до скоро биле много мање него у јавном сектору.

-У новембру прошле године, запослени су потписали  колективни уговор. Надам се да ће овим уговором бити задовољене њихове основне потребе, које ће им омогућити несметано функционисање и обављање радних задатака. С друге стране, очекујем да ће држава предузети кораке како би им обезбиједила услове да покажу своје изузетне вјештине у рехабилитацији наших осигураника, додао је Кадић оцјенивши да су вишегодишњи проблеми са којима се суочава Институт сада само кулминирали.

Кадић је подсјетио да су  одржани бројни састанци са претходном Владом како би се размотрила рјешења за проблеме у Институту. Изражава наду да ће нова Влада наставити у том смјеру.

-Што се тиче Фонда за здравствено осигурање, пружили смо максималну подршку запосленима у Институту. Током прошле године смо им исплатили износ од преко 3,5 милиона еура. Неколико пута смо чак вршили авансне уплате, а у већини случајева смо измиривали обавезе одмах по пруженој услузи, дословно по пристиглој фактури, не чекајући законски прописани рок од 60 дана за исплату према уговору, навео је Кадић.

Он је објаснио да је све то било са циљем како би Институт покушао да превазиђе ситуацију у којој се нашао.

-То је био бајпас за преживљавање једног дављеника који, уколико се не нађе системско рјешење, неће моћи да функционише, тврди Кадић.

Он је подсјетио и да је претходна Влада покушала да ријеши дуг који Институт има према “Југобанци” у стечају, међусобним споразумом између Црне Горе и Србије.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here