Измјештање електроводова са зидина у Старом граду

Паралелно са санацијом клизишта у ширем захвату Канли куле, коју финансира Управа за капиталне пројекте, локална самоуправа финансираће измјештање ваздушне нисконапонске мреже у подножју тврђаве. Тим поводом терен су са фирмом Електро Чучковић која је одабрана на тендеру обишли  потпредсједник Мирко Мустур и секретар за комуналне дјелатности Василије Сеферовић.

Компанија Електро Чучковић измјештаће дио ваздушне нисконапонске мреже у складу са конзерваторским пројектима.

-Ријеч је о уклањању електоринсталација, са зидова тврђаве и металних конзола који су то држали. Прије тога би требало пребацити напајање тако да се више не виде  и то ће бити са друге стране степеништа подземним водовима. То ће се радити и у град и циљ је да ослободимо све површине историјских зидина и дијелова града, казао је Мустур.

Осим са локације западног подграђа, односно степеништа Сима Матавуља, измјештање ваздушне нисконапонске мреже биће извршено И на локацији бастион Трновац, казао је секретар за комунслне дјелатности Василије Сеферовић.

– Ту имамо ваздушних каблова који руже визиру објекта тако да ће тендер који је расписала Општина Херцег Нови се односи и на бастион Трновац и конзерваторске услове који су потребни за извођење радова.  Вриједност је око 30 000 еура, казао је Сеферовић.

Пројектом санације и реконструкције подручја око Канли куле предвиђено је и уклањање неколико објеката изграђених уз тврђаву, казао је Мустур и додао да су задовљни динамиком санације клизишта које ради компанија Интермост.

Санацију клизишта у ширем захвату тврђаве Канли кула ради компанија „Интермост“ из Подгорице, док је за стручни надзор задужена компанија „Пројектман“. Претходно су, урађени истражни радови, као и пројекат санације. Према тендеру Управе за капиталне пројекте вриједност радова је око 910 хиљада еура. Сагласно динамичком плану који је саставни дио уговорне документације санацију клизишта шиповањем, извођач планира да заврши до почетка туристичке сезоне. Преостали радове на изради дренаже на “горњој страни” локације биће завршени након завршетка туристичке сезоне.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here