Изградња школе у Игалу чека новог главног државног архитекту

Локација за градњу школе на Шиштету

Пројекат изградње школе у Игалу стопиран је док не буде постављен нови државни архитекта у Министaрству просторног планирања, урбанизма и државне имовине, али и док не буде ријешен имовинско-правни проблем око локације на парцели која је у власништву Института „Др Симо Милошевић”.

Наредни корак у реализацији овог дуго очекиваног капиталног пројекта је расписивање конкурса за избор најбољег архитектонског рјешења, након што буде ријешено имовинско-правно питање око локације, казао је за РТХН Стеван Катић.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

– Комисија која је била састављења од представника Министарства просвјете, Општине и Управе за капиталне пројекте одредила је ту локацију површине 19 хиљада квадрата на Шиштету за градњу образовних институција у Игалу, гдје треба да се граде паралелно основна школа и нова зграда Факултета за примјењену физиотерапију – наводи он.

Општина Херцег Нови је предала иницијативу, послала захтјев главном државном архитекти и Министарству просвјете да се уради пројектни задатак.

– Оно што је Општина могла да уради, ми смо урадили. Сада је све до њих, јер они морају да покрену ту причу, пошто Општина није надлежна за питање изградње такве врсте објеката, иако желимо да будемо максимално укључени. Негдје моју и улогу мојих сарадника видим кроз сталне притиске на њих – истиче Катић.

Како би пројекат био настављен, држава мора да ријеши имовинско питање парцеле, односно уколико је власник Институт, да му исплати потребан износ средстава, чиме би помогла тој установи да изађе из финансијске кризе.

– Када смо одлучивали да то буде локација за школу, управо смо били мишљења да се на тај начин може помоћи Институту. Када се то све ријеши, иде се на израду главног пројекта, након тога иде тендер за одабир извођача радова и то је та прича када је у питању школа у Игалу – казао је Катић.

Подсјећамо, Влада Црне Горе је још у септембру 2022. године дала сагласност на предлог реосрног Министарства за издавање УТ услова за изградњу комплекса образовних садржаја у Игалу који ће уз простор за основну школу имати и дио за студије примјењене физиотерапије.

1 COMMENT

  1. Nadam se da taj „нови главни државни архитект“ neće doći po rodbinsko-partijskoj liniji na taj položaj. Inaće ćemo opet imati školu sa krovom kao sito…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here