Истраживањима потврђено да експлоатација шљунка има директан утицај на издашност изворишта Боље сестре

Представљено истраживање о привременом земљаном насипу постављеном на једном дијелу Мораче како би се обезбиједили нивои воде на водоизворишту Боље сестре, саопштено је на Конференцији за новинаре Регионално водовода Црногорско приморје, преносе Вијести.

Изградња уставе (земљани насип) на Морачи има за циљ враћање издашности водоизворишта Боље Сестре, казао је предсједник Одбора директора Регионалног водовода Црногорско приморје Зоран Лакушић.

Он је казао да директан утицај на пад издашности има експлоатација шљунка на Морачи те да је истраживањима и потврђено.

То је саопштио на конференцији „Прелиминарни резултати испитивања функционалности привремене уставе на Морачи ради стабилизације изворишта Боље сестре“, као и да је истраживањима потврђен директан утицај експлоатације шљунка на нивое воде на том изворишту.

Професор Зоран Стевановић је појаснио да су привремену уставу на једном дијелу Мораче поставили али да рад на пројекту и даље траје.

Он је казао да су њихова истраживања показала да су промјене у нивоима Мораче изазване људским дјеловањем јер су природни извори и даље на непромјењеним нивоима. Осим тога, казао је да су значајно опали и нивои воде у околним бунарима.

Додао је да је вађење шљунка додатно убрзало корито ријеке Мораче а самим тим и ерозију коју она ствара. Како је казао, према праћењима након постављања уставе, ниво воде на неким од околних истраживачких бушотина које прате, скочио је више од десет центиметара. Он је нагласио да тај стручни тим предлаже још неке кораке, а међу њима и забрану сваког ремећења режима ријеке Мораче, додатна истраживања и увођење санитарне зоне заштите изворишта Боље сестре.

Професор Милан Радуловић је истакао да се главна мјера заштите мора односити на дио Грбаваца и корита Мораче.

Активиста Вук Вујисић је казао да су постојале бројне опструкције до сада и да је дошло вријеме да се створе додатне зоне санитарне заштите на водоизворишту Боље Сестре.

– Свједоци смо да смо у тим зонама имали и експлоатације и одлагање отпада, истакао је он.

Лакушић је одговарајући на питања новинара казао да најава потенцијалне обуставе доставе воде за приморје зависи од зона санитарне заштите које требају бити успостављене уз дозволу Управе за воде. Он тврди и да је Комисија коју је Управа за воде формирала за ове сврхе, у сукобу интереса.

– Комисија није била потребна, није морала бити формирана да би се зоне заштите донијеле. Од тог извјештаја ми је било мука, казао је он.

Он је казао да незадовољство не треба преламати преко Регионалног водовода, те да су чланови комисије у конфликту интереса и да индиректно помажу онима који експлоатишу пијесак. Истакао је да је пројекат санитарних зона заштите урађен на научној основи те да Комисија нема ниједан аргумент којим би демантовала налазе и закључке.

Регионални водовод (РВ) Црногорско приморје је претходно саопштио да ће 26. децембра морати да зауставе дистрибуцију воде приморју, јер је на дуже вријеме блокирано издавање Рјешења о санитарним зонама заштите изворишта Боље сестре. У супротном како су казали, могу одговарати за нелегалну дистрибуцију воде.

Раније су навели и да су непријатно изненађени што је одбијено давање сагласности о зонама санитарне заштите тог изворишта и позвали Управу за воде да се рјешење донесе у најкраћем року.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here