Иницијатива УССЦГ да право на старосну пензију стичу мушкарци и жене са 64 године

Унија слободних синдиката (УССЦГ) доставила је иницијативу Влади и Скупштини да по хитном поступку предложе и донесу измјене Закона о пензијском и инвалидском осигурању (ПИО).

Иницијатива је да се, по хитном поступку, на сједницама Владе и Скупштине усвоје измјене и допуне члана 17 Закона о ПИО, са предлогом да осигураник стиче право на старосну пензију кад наврши 64 године (мушкарац и жена) и најмање 15 година стажа осигурања.

УССЦГ је иницијативе поднијела у циљу превазилажења стања изазваног, како су рекли, несавјесном и неодговорном одлуком Уставног суда.

УССЦГ је  предсједнику Скупштине и свим посланичким клубовима поднијела иницијативу за разрјешење судија Уставног суда, који су својим ставом допринијели доношењу спорне одлуке Уставног суда.

Уставни суд укинуо је недавно члан закона којим се право на старосну пензију стиче када осигураник мушкарац наврши 66 година и жена 64 године, те најмање по 15 година стажа осигурања, тако да би сада једини услов за стицање пензије остао пуних 40 година стажа осигурања.

Уставни суд је одлуком наложио Влади да у року од 30 дана донесе нови текст закона, који мора бити у складу са оцјеном суда да жене не смију бити позитивно дискриминисане у односу на мушкарце.

Новим предлогом, Влада би могла да врати рјешење да се у пензију иде и са минимум 15 година стажа, али да мушкарци и жене буду равноправни по броју потребних година живота, или да наведе другачије образложење зашто жене треба да имају привилегованији статус.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here