ИЈЗ: Актуелна епидемиолошка ситуација великог кашља

Институт за јавно здравље Црне Горе

Институт за јавно здравље Црне Горе је, од почетка новембра 2023. године закључно са 21.01.  регистровао 404 случаја оболијевања од пертусиса (великог кашља). Код 326 обољелих је болест потврђена лабораторијским путем (ПЦР или серолошким анализама), док је код 78 особа пријављено оболијевање на основу развоја карактеристичних симптома болести након блиског контакта са обољелом особом, саопштено је из Института за јавно здравље Црне Горе.

Међу регистрованим случајевима (404), највећи удио обољелих је у узрасној групи 11-15 година (173), потом у узрасној групи 6-10 година (60), у узрасној групи 26-64 године (55), 16-20 година (50), 1-5 година (38), испод 1 године (14), преко 65 година (11) и у узрасној групи 21-25 година (3).

Највећи број случајева је откривен у Подгорици (285) и Даниловграду (30), потом у Беранама (15), Бару (14), Будви (11), Цетињу (10), Херцег Новом (7), Котору (6), Никшићу (6), Зети (5), Тивту (4), Бијелом Пољу (3), Мојковцу (3), Андријевици (2) и по један случај у Петњици, Пљевљима и Улцињу.

Од 404 регистрована случаја, код 376 је од посљедње дозе вакцине са компонентом против пертусиса до оболијевања прошло пет или више година (када се због карактеристика ацелуларне вакцине не може очекивати постојање имунитета) или особе нису имунизоване, или не постоји доказ о имунизацији (углавном код особа старијих од 25 година).

Вакцинација против великог кашља, као и против свих осталих обољења која су у редовном календару (морбила, хуманог папиллома вируса итд.) се континуирано спроводи у редовним терминима радним данима код изабраних љекара за дјецу. Код свих болести, а нарочито против великог кашља је изузетно важно да се вакцинација спроведе правовремено тј. да се у оваквој епидемиолошкој ситуацији прве три дозе вакцине приме у узрасту са два (прва доза), са три (друга доза) и са четири мјесеца (трећа доза).

Истичемо да је пертусис обољење код кога се нарочито тешки симптоми могу јавити код новорођенчади инепотпуно имунизоване одојчади (дјеце узраста испод једне године), код којих је ова болест неријетко животно угрожавајућа. Апелујемо на становнике Црне Горе, посебно на осјетљиве групе, да буду додатно пажљиви и примјењују опште мјере превенције у циљу смањења ризика за пренос великог кашља (али и осталих респираторних инфекција попут грипа, ЦОВИД-19, РСВ – респираторног синцицијалног вируса) на лица код којих је ризик од развоја тежих форми болести већи.

Адолесценти, одрасли и имунизована дјеца најчешће имају блаже или атипичне симптоме, иако се изражено обољење може јавити у свим узрасним групама посебно код оних код којих је од завршене вакцинације/ревакцинације прошло дуже од четири године, саопштено је из Института за јавно здравље ЦГ.

Напомињу, да је систем пријављивања заразних болести  динамичан и овдје приказани бројеви одражавају број пријава у тренутку израде извјештаја, као и географску дистрибуцију обољелих на основу доступних података у том тренутку. Подаци о броју обољелих се ажурирају седмично, када се изврше и потребне корекције на основу информација које се добију током епидемиолошког испитивања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here