ХГИ: На бедему Европске Црне Горе

Парламентарни избори 2023.

Очување суверености Црне Горе, чланство у ЕУ и снажење цивилизацијских вриједности изниклих из еуропске културе и традиције су темељни принципи дјеловања ХГИ од свог оснутка, а то ће бити и убудуће, након избора и повратка ове партије у црногорски парламент, саопштено је из те партије након промотивног скупа у Котору.

Постало је јасно да је хрватска заједница неопходна коцкица у црногорском мозаику и да, када ХГИ нема заступника у Скупштини, ни остале ствари у нашој држави нису на свом мјесту. Зато ХГИ треба бити за кормилом које ће нас усмјерити ка сигурној еуропској луци, јер само тако можемо стићи тамо гдје смо одавно кренули и гдје нам је одувијек мјесто.

Ово су на свом промотивном скупу испред зидина Старог града изнијели чланови которског општинског одбора ХГИ и у дружењу са грађанима предочили најважније ставке свог предизборног програма. Они су нагласили чињеницу да Хрвати Црне Горе, кроз књижевност, умјетност, архитектуру, Бокељску морнарицу и традицијске обичаје само у граду Котору баштине више од 60% културног и умјетничког наслијеђа наше државе што снажно свједочи о постојању и трајању хрватске заједнице кроз вијекове, но не само на простору Боке которске, него и Будве, Бара и околице.

Чланица предсједништва ХГИ Љиљана Велић је рекла да су „Хрвати су стољећима судјеловали у стварању огромне материјалне и духовне културне баштине Боке и Црне Горе, коју ХГИ с поносом чува и његује.  Потребне су нам стабилне институције које гарантују демокрацију, владавину права, те поштовање и заштиту мањина. Такве институције и здрав друштвени и животни амбијент могу креирати само сувремено образовани људи који могу држати корак са развијеним свијетом, којем желимо да припадамо.“

Окупљеним грађанима се обратио и Бруно Јанковић позвавши грађане Котора, Боке и Црне Горе да заокруже редни број 2 и да тако подршком листи ХГИ помогну Црној Гори да се врати на прави курс и да настави давно започету пловидбу ка главном одредишту: лијепом и мирном суживоту у уређеном друштву, ка сигурности и слободи, ка правој страни свијета.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here