Херцег Нови постаје енергетски ефикасан град

Општина Херцег Нови започела је преговоре са ЦЕДИС-ом око реализације пројекта изградње соларне електране. Поред тога, у изради је веб портал, путем којег ће грађани моћи да сазнају соларни потенцијал својих кровова. Свему томе, међутим, мора да претходи законска регулатива, која је још увијек на чекању.

За изградњу соларне електране, како је за РТХН казао секретар за енергетску ефикасност Илија Пеулић, постоји неколико локација, али свака мора да задовољи одређене услове.

Илија Пеулић, секретар за енергетску ефикасност

– Први услов је да се панели не виде с мора, други је да далековод буде близу електране и да има капацитет да прими ту количину електричне енергије. У случају да не може или да га нема, џабе сте све правили – наводи он.

Буџетом за наредну годину предвиђена су средства за пројекат ваздушног снимања града за потребе одређивања потенцијала производње електричне енергије путем соларних панела.

– Најмодернијим камерама биће снимљен комплетан урбани дио града. Из тог снимка добићемо управо потенцијале свих кровова у граду. Тада ће Општина моћи, израчунавањем који кров, који му је потенцијал, колико панела мора да буде постављено да би било исплативо, колико ће то да кошта и колико година мора да ради, у сарадњи са ЦЕДИС-ом и уз усвојене законске акте, да направи прави план како ће се то радити – објашњава Пеулић.

Власници објеката у Старом граду и свим дјеловима који су заштићени као културно-историјски споменици, како је додао, неће имати могућност постављања соларних панела.

Градња соларних панела до сада је била ад хок, истиче Пеулић и додаје да ће прави системски уређен посао бити завршен када буде регулисан закон, након тога ће сваки легално и по енергетски ефикасним прописима изграђен обејкат добити енергетски пасош.

У локалној управи ће током наредне године помоћу ваздушних снимака креирати геопортал за енергетску ефикасност, који ће моћи да користе власници легалних стамбених објеката.

– Ту ће резултати показати комплетан потенцијал крова, колико треба поставити панела и вријеме за које ће се ти панели исплатити. Такође, писаће коју фасаду мора да уради. То су европски стандарди и закони. Када власник то све буде испунио, стећи ће услов да добије енергетски пасош свог објекта – казао је Пеулић.

Пасоши ће бити подјељени у три категорије, а власници ће имати могућност подизања зелених кредита за куповину енергетски ефикасних кућних уређаја. Међутим, да би то заживјело, законска регулатива мора бити уређена, закључио је Пеулић.

1 COMMENT

  1. Samo za izvoz struje i da tri puta bude veći propust dalekovoda do prvih većih čvorišta.
    Na primorju je prevelika potrošnja na hlađenja objekata tokom kasnog proljeća,ljeta i rane jeseni.Pregrijevaju krovovi i zidovi koji na jug gledaju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here