ХЕЛП: ПРОЈЕКАТ ЗА СОЦИЈАЛНУ ИНКЛУЗИЈУ РЕ ПОПУЛАЦИЈЕ

Организација ХEЛП у сарадњи са Ромским Савјетом реализује пројекат “Социјално укључивање Рома и Египћана уз посредовање сарадника за социјалну инклузију” , који обухвата и херцегновску општину. Циљ је да обуче сараднике у областима здравства, запошљавања и социјалне заштите у 11 општина у Црној Гори.

Пројекат траје 18 мјесеци , а обухвата три фазе, казала је кординаторка пројекта Дијана Анђелић:

– Прва фаза је била упознавање заједнице са овим пројектом , а потом смо доста радили на анимирању ромске заједнице да се пријаве на јавни позив у оквиру пројекта. На јавни позив се из свих општина пријавио велики број кандидата и тренутно је у фази селектовање. Потом ће услиједити обука, а планирано је да финансирамо рад 40 кандидата на годину. Предвиђена је и компонента која ће се бавити смањењем степена дискриминације према ромској популацији гдје би заједно са институцијама, уколико пандемија доволи, организовали радионице на јачању капацитета институција како би се они сензибилисали са нашим медијаторима , али и потребама ромске заједнице. Паралелно ћемо радити и повезивање свих медијатора како би они формирали мрежу и размјењивали искуства у све три области – објаснила је Анђелић.

Подсјетила је да је један од услова на јавном позиву био да сваки кандидат има минимум завршен трећи степен средње школе:

– Водићемо рачуна да медијатори долазе из РЕ заједнице због познавања језика који представља једну од највећих баријера у комуникацији између институције и заједнице. Планирано је да обухватимо по три кадидата у свим општинама. Кандидати који буду одабрани проћи ће обуку, а који је успјешно савладају и запослени у ХЕЛП, али ће радити у институцијама које се тичу ове три области. То би за општину Херцег Нови значило да уколико будемо имали кандидата који успјешно прође обуку за сарадника у социојаној инклузији у области здравствене заштите , он ће праксу обављати у Дому здравља, како би пружио подршку ромској заједници у остваривању права , али и испуњавању обавеза који се тичу здравствене заштите. ХЕЛП од 2014.  ради на програм социјлне инклузије кроз модел сарадника. Ми већ имамо активне медијаторе у Подгорици и Никшићу – рекла је Анђелић.

Обука ће бити одржана у Подгорици, када буде дозволила епидемиолошка ситуација. Пројекат се реализује у оквиру заједничког програма ЕУ и ЦГ за образовање, запошљавање и социјалну заштиту , а кофинансирају га Европска унија и Влада ЦГ. Уз Ромски савјет  партнери на пројекту су и Главни град Подгорица и општине Беране и Улцињ. Организација ХЕЛП има успјешну сарадњу са Општином Херцег Нови и РЕ заједницом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here