Бројни капитални пројекти у Општини Херцег Нови планирани у 2023. години

Аутобуска станица Игало, пројекат

Капиталним буџетом државе Црне Горе за 2023. годину већина пројеката, који су били кандидовани од Општине Херцег Нови за 2022. годину, морају да буду пренесени и у наредну годину, с обзиром да су се за неке пројекте поновили поступци јавне набавке, а за неке нису почели радови, о чему постоје јасно предвиђене уговорне обавезе, казао је за РТХН предсједник Стеван Катић. Послали су и предлоге за нове пројекте, који нису уврштени у предлог буџета и зато ће захтјеве  послати клубовима посланика, који у Скупштини Црне Горе, могу  амандмански да дјелују, како би се нашли у буџету за 2023. годину, јер је ријеч о пројектима, који су значајни за Општину Херцег Нови.  

-У предлогу буџета предвиђено је знатно мање средстава, у односу на потписани уговор за путни правац Монт Росе, у износу од седам милиона еура, док је предлогом буџета планирано свега 10 000, што је недопустиво мало, с обзиром да је Управа за капиталне пројекте, преузела обавезу и потписала уговор на пуни износ и то ће бити један од амандмана, додао је Катић. За  изградњу приступног пута за будућу Аутобуску станицу у Игалу очекују да ће извођач ускоро почети са радовимa: 

– Уколико не уђе у посао, који је требало да почне прије два мјесеца, наша сугестија ће бити да се једнострано раскине уговор и да се иде на сљедећег извођача, који је дао понуду за изградњу те приступне саобраћајнице, у вриједности око 600 000 еура, навео је Катић.  

У току је жалбени поступак за изградњу водоводне мреже на Луштици. За панорамску гондолу Игало – Илиница у току је поновљени тендерски поступак. Раде на изради пројекта заобилазнице око Херцег Новог, каже Катић:

– Пројектна документација за изгрању обилазнице око Херцег Новог, коштаће око 300 000  еура. То је исто вишегодишњи пројекат. Око 20 милиона еура смо предложили у изградњу тог пута у наредном периоду, тако да је остало да се током 2023. године заврши захтјеван пројекат, како би се ушло у реализацију спровођења поступка за извођача радова, оцијенио је Катић.  

Завршена је пројектна документација за доградњу Дневног центра за дјецу и омладину са тешкоћама у развоју. Неопходна је реконструкција спортског блока Института др Симо Милошевић, санација тла код Kанли куле, након чега ће услиједити радови на тврђави. За завршетак радова на Постројењу за пречишћавање отпадних вода, је према Студији, неопходно још милион и по еура:

– Будви је за постројење прихваћен цијели износ близу два милиона, а нама 500 000 еура, тако да ћемо амандмански тражити, да се повећа тај дио из државног буџета, како би коначно, послије свих невоља, у потпуности завршили Постројење за пречишћавање отпадних вода у Мељинама, истакао је Катић. 

С обзиром на то да је Влада донијела Одлуку, којом је утврђен јавни интерес за изградњу школе у Игалу и одређена локација, а није предвиђена буџетом за 2023. годину – из Општине су упутили апел ресорном министарству и Управи за капиталне пројекте да распишу позив за израду овог веома важног пројекта, на који се деценијама чека.   

На основу идејног рјешења за реконструкцију објекта задужбине породице Бошковић, Ђуровић, Лакетић – школе у Србини, предлогом буџета одвојено је довољно средстава, да би се расписао тендер за извођача радова у наредној години, како би се коначно реновирао објекат, који је у рушевном стању од земљотреса 1979. године.      

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here