Брига о старима међу приоритетима Црвеног крста Херцег Нови

Foto: crvenikrst.hercegnovi

Међу бројним активностима Црвеног крста Херцег Нови, посебну пажњу поклањају најрањивијим категоријама становништва. У том циљу већ дужи низ година реализују пројекте којима се унапређује квалитет живота старијих особа.

Како је за РТХН казала програмски сарадник у општинској организацији Црвеног крста, Јелена Раичевић Јакшић, почели су имплементацију нове фазе пројекта „Брига о старима“ у сарадњи са Црвеним крстом црне Горе Горе и италијанским Црвеним крстом.

-Тај пројекат је прилично комплексан и спроводимо разне активности у току његове имплементације. Занимљив је, рецимо, Клуб за старије који се окупља једном недељно, или како су корисници у могућности. Ту се праве разни џемови, одржавају креативне радионице и дружења, а организујемо им и излете, којима се посебно радују.

Важан сегмент овог пројекта су посјете старијим суграђанима које, осим волонтера, обилазе љекари и геронтодомаћице. У току протекле недеље обишли су суграђане који су у стању потребе и том приликом достављали хуманитарне помоћи и љекова.

-За кориснике који не могу да дођу до нас организујемо посјете са лјекарима, посјете наших волонтера, куповине ситних потрерпштина и лјекова, савјетодавне посјете и слично. Такође, почели смо и пројекат помоћи у кући, популарно назван геронтодомаћице, јер смо лиценцирана организација за тај пројекат. Онај коме треба помоћ треба да се јави Центру за социјални рад који ће направити своју процјену и нама препоручити како да спроводимо тај програм. Ми смо, надамо се, у фази неког проширења капацитета са овим пројектом, јер је заиста пуно људи у нашој заједници, старијих и домаћинстава којима је потребна ова врста помоћи. казала је Раичевић Јакшић.

У Црвеном крсту Херцег Нови настоје да добију што више корисника, како би програм „Помоћ у кући“ био одржив.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here