ЦДПР: КАКО СЕ ОДВИЋИ ЗАВИСНОСТИ ОД НИКОТИНА У ПЕТ КОРАКА

У немогућности одржавања Савјетовалишта за одвикавање од пушења, Црногорско друштво за борбу против рака (ЦДПР) даје савјет пушачима како се одвикнути ове болести зависности у пет корака.

-Истраживања су показала како код нас пуши преко четрдесет одсто особа, док од посљедица пушења годишње оболи неколико хиљада, а умре преко 1500 особа. Та бројка заиста није занемарљива и требала би бити довољна опомена да још једном размислите и покушате се ријешити своје зависности.

Од почетка пандемије изазване корона вирусом, међу „ризичним” групама често се помињу пушачи, а до данас је објављено доста различитих и опречних студија на ту тему.

-Центар за дуванске производе (ЦТП) у оквиру Америчке агенције за храну и љекове (ФДА), нагласио је да подаци јасно указују на то да су, у односу на непушаче, конзументи цигарета у значајно већем ризику од тежих облика болести, што може да резултира и тежим облицима оболијевања од вируса Ковид – 19. У оквиру онлајн конференције у организацији америчког Удружења за истраживање никотина и дувана (СРНТ), речено је да пушење може да изазове упалу и ћелијска оштећења у многим органима и у стању је да ослаби имуни систем.

Савјет ЦДПР је „Престаните пушити у пет корака”:

Први корак

Сљедећи пут када будете жељели запалити цигарету, покушајте жвакати жвакаћу гуму или у уста ставите сламчицу, али избјегавајте грицкалице, јер се не желите удебљати!

Други корак

Водите дневник и сваки пут када осјетите потребу за цигаретом запишите како се у том тренутку осјећате. Пратите ту узрочно посљедичну везу да схватите откуда потреба и због којих емоција. На примјер, ако имате потребу запалити цигарету прије неког битног састанка или презентације, знаћете да вам је окидач за цигаретом нека стресна ситуација.

Трећи корак

Након што сте утврдили узрок паљења цигарете, планирајте активности у складу с тим. На примјер, ако цигарету палите уочи стресних ситуација, покушајте се припремити да стрес сведете на минимум и освијестите ту узрочно посљедичну везу. Лакше ће вам бити апстинирати ако знате психолошки или емотивни узрок.

Четврти корак

Консултујте се с љекаром према потреби око никотинске терапије. Пилуле, жвакаће гуме, фластери – нека од набројаних или сличних метода ће вам сигурно бити од помоћи.

Пети корак

Водите попис позитивних страна вашег престанка пушења: од здравствених преко друштвених, до финансијских предности. Кад сљедећи пут добијете потребу за цигаретом, прођите тај попис и још једном размислите!

Очекујући скори позитиван исход у борби против пандемије и наставак рада Савјетовалишта, препорука свима је: „Будите Одговорни” и поштујте епидемиолошке мјере.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here