Njegoševi dani u Herceg Novom

Povodom obilježavanja 210 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, tokom septembra, oktobra i novembra biće upriličeni zanimljivi programi.

Manifestaciju Njegoševi dani u Herceg Novom  organizuje NVO Spona, kazao je  jerej Zoran Miljanić gostujući u emisiji Novsko popodne.

Zoran Miljanić, jerej

– Spona je svetosavka pravoslavska omladina Novska, organizovana da se bavi sprotskim, kulturnom  i duhovnim aktivnostima u cilju baštinjenja naših narodnih vrijednosti. O projektu Njegoševi dani u Herceg Novom  se već razmišljnja dvije godine, a na osnovu već realizovanih Dana Save Vladislavića, u Herceg Novom koje smo takođe, prije dvije godine organizovali u našem gradu.

Ideja je da se većina programa održi u Njegoševoj školi na Toploj, u kojoj je najistaknutiji vladar, vladika, filozof i pjesnik Petar II Petrović Njegoš, učio  a koja je bila škola Josifa Tropovića.

Povodom 210 godina od rođenja Lovćenskog tajnovidca progami počinju 25. septembra i trajaće do 2. novembra.

– Prvi program će biti posvećen promociji knjige „Sumrak Lovćena“. NVO Spona će organizovati ovaj događaj u Dvorani Park, u 20 časova. Inače,  izbor teme je vrlo interesentan jer je riječ o knjizi koja reprezentuje vrijeme od izgradnje Lovćenske kapele, u prvoj polovini 19. vijeka, odnosno, od 1845. godine do Meštrovićevog projekta, kazao je Miljanić.

Promocija knjige „Crna Gora kroz istorijska dokumenta, narod, jezik, crkva, država“ biće održana 5. oktobra. Predavanje na temu: Njegoš kao klasični pjesnik srpske kulture“ ,povodom 210 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša biće održano 12. oktobra. Folklorno i guslarsko veče na temu: „Pjesmom i igrom o Njegošu“, biće upriličeno 19. oktobra. Predavanje na temu „Otkaz srpskom jeziku“ je planirano da se takođe u Dvorani Park održi 24. oktobra. Program naslovljen Srpsko – rusko muzičko poetsko veče, planirano je drugog novembra.

Dan rođenja crnogorskog pjesnika i vladara Petra II Petrovića Njegoša, 13. novembar, od prošle godine se u Crnoj Gori obilježava kao državni praznik.

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here